Tag: strumica

Нови асфалтирани улици во Сачево

Се подобруваат условите за живот во населеното место Сачево во општина Струмица. На барање на месното население асфалтирани се две улици со вкупна површина од 1.700 метри квадратни. Асфалт доби и постројката каде жителите ги чекаат возилата за превоз до градот и другите населени места. Со поставувањето на асфалтот жителите на Сачево повеќе нема да одат по улици со кал, со што и ова село станува пристојно место за живеење. Асфалтирањето е финансирано со средства од буџетот на општина Струмица.

Пожарникари од Струмица на обука во Велика Британија

Осум пожарникари од територијалната професионална противпожарна единица на Струмица в сабота ќе заминат на двонеделна обука во Северн Парк, во близина на Бристол во Велика Британија.

Станува збор за еден од највисоките степени на обука што ги спроведува Mеѓународната хуманитарна противпожарна фондација „Операција Флоријан“, која освен што врши обука на пожарникари, донира и противпожарна опрема. Според Мијалче Крстев командир на ТППЕ на Струмица, кој е и национален координатор на Флоријан, обуката ќе се реализира во три групи, работа со дишни апарати, работа со алатки за справување при сообраќајни незгоди и други технички интервенции и урбано пребарување при елементарни непогоди. Општина Струмица и Флоријан во 2009 година потпишаа меморандум за соработка. Преку реализираните курсеви со инструкторите на оваа меѓународна фондација, пожарникарите од Струмица се стекнаа со напредни знаења и вештини во справувањето со тешки сообраќајни незгоди во екстремно тешки услови, давање прва медицинска помош, ракување со специфични алатки и извлекување на повредени и транспорт при елементарни непогоди, како земјотреси  и поплави.

Освен од Струмица на обуката во Велика Британија ќе учествуваат и пожарникари од уште шест противпожарни единици во Македонија

 

Струмица доби најголем Спа-велнес центар на Балканот

Синоќа во хотел ,,Сириус” свечено се отвори спа центар, кој со своите 1500 м2 претставува најголем Спа центар на Балканот. Посетителите ќе можат да користат базент, џакузи, соларна сауна, финска сауна, инфраред сауна, турска бања, соби за масажа, теретана… До крајот на 2013 година хотелот ќе добие и професионално фудбалско игралиште, како и тениски терен.

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.291841630932422.68863.261733853943200&type=1

Преку Струмица природниот гас станува реалност во Македонија

Општина Струмица и официјално вечерва станува прва системски гасифицирана општина во Република Македонија. На плоштадот „Гоце Делчев“ со почеток во 18 часот ќе се одржи свеченост по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица. Градоначалникот Зоран Заев, човекот кој сонот за гасификација на Струмица го претвори во јаве за сегашните и идните поколенија, денеска одржа прес конференција од која упати јавна покана за заеднички собир на кој ќе се сподели овој триумф како историски момент за Струмица и Република Македонија.

- Сакам на овој начин, преку медиумите, со задоволство да Ви упатам јавна покана за уште еден заеднички собир, за уште една свеченост која ќе значи историски чин во развојот на нашата општина Струмица.

Свеченоста ќе се одржи денес на градскиот плоштад ,,Гоце Делчев,, со почеток во 18 часот. Сигурно се сеќавате дека во април минатата година кога официјално започна изградбата на гасоводната мрежа во нашиов град, дадов изјава дека времето во Струмица ќе се мери пред користењето и по стартот на користењето на природниот гас, како и насекаде во светот. Е па, токму денес е тој ден кога започнува мерењето на новото – поубаво време за Струмица и струмичани. Затоа би сакал со Вас да го споделам задоволството од овој триумф на нашата упорност кој придонесува за збогатување на квалитетот на живеење на сегашните и идните генерации струмичани.Се собравме за отворањето на Глобал, се собравме за пуштањето во употреба на новиот плоштад, се собравме за почетокот на изградбата на новата црква и уште по многу други поводи. Овој пат Ве поканувам да се собереме на свеченоста по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица, со што нашата општина и официјално станува Прва Системски Гасифицирана општина во Република Македонија.

И овој пат Струмица е прва во нешто добро, и овој пат сме по добро поинакви од другите. Користењето на природниот гас во фабриките, во домовите и јавните институции е историски момент, а преку Струмица, станува реалност во Република Македонија.

Дојдете за да бидете сведоци на испишувањето нова страница од струмичката, но и македонската историја. Дојдете и почуствувајте ја гордоста од реализацијата на проектот кој повеќе од се е дело на вас – граѓаните.

Се гледаме вечерва во 18 часот на струмичкиот плоштад, рече во јавната покана градоначалникот на Струмица Зоран Заев.

Бидејќи ова е историски чин за  Струмица, ќе се врши и директен пренос на официјалната веб страница на општината www.strumica.gov.mk

 

Преку Струмица природниот гас станува реалност во Македонија

Општина Струмица и официјално вечерва станува прва системски гасифицирана општина во Република Македонија. На плоштадот „Гоце Делчев“ со почеток во 18 часот ќе се одржи свеченост по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица. Градоначалникот Зоран Заев, човекот кој сонот за гасификација на Струмица го претвори во јаве за сегашните и идните поколенија, денеска одржа прес конференција од која упати јавна покана за заеднички собир на кој ќе се сподели овој триумф како историски момент за Струмица и Република Македонија.

- Сакам на овој начин, преку медиумите, со задоволство да Ви упатам јавна покана за уште еден заеднички собир, за уште една свеченост која ќе значи историски чин во развојот на нашата општина Струмица.

Свеченоста ќе се одржи денес на градскиот плоштад ,,Гоце Делчев,, со почеток во 18 часот. Сигурно се сеќавате дека во април минатата година кога официјално започна изградбата на гасоводната мрежа во нашиов град, дадов изјава дека времето во Струмица ќе се мери пред користењето и по стартот на користењето на природниот гас, како и насекаде во светот. Е па, токму денес е тој ден кога започнува мерењето на новото – поубаво време за Струмица и струмичани. Затоа би сакал со Вас да го споделам задоволството од овој триумф на нашата упорност кој придонесува за збогатување на квалитетот на живеење на сегашните и идните генерации струмичани.Се собравме за отворањето на Глобал, се собравме за пуштањето во употреба на новиот плоштад, се собравме за почетокот на изградбата на новата црква и уште по многу други поводи. Овој пат Ве поканувам да се собереме на свеченоста по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица, со што нашата општина и официјално станува Прва Системски Гасифицирана општина во Република Македонија.

И овој пат Струмица е прва во нешто добро, и овој пат сме по добро поинакви од другите. Користењето на природниот гас во фабриките, во домовите и јавните институции е историски момент, а преку Струмица, станува реалност во Република Македонија.

Дојдете за да бидете сведоци на испишувањето нова страница од струмичката, но и македонската историја. Дојдете и почуствувајте ја гордоста од реализацијата на проектот кој повеќе од се е дело на вас – граѓаните.

Се гледаме вечерва во 18 часот на струмичкиот плоштад, рече во јавната покана градоначалникот на Струмица Зоран Заев.

Бидејќи ова е историски чин за  Струмица, ќе се врши и директен пренос на официјалната веб страница на општината www.strumica.gov.mk

 

Свечениот чин од почетокот на користењето на природниот гас во живо на www.strumica.gov.mk

Денеска (10.11.2012) со почеток во 18 часот на плоштадот „Гоце Делчев“  ќе се одржи свеченост по повод почетокот на користењето на природниот гас во Струмица. Со ова Струмица станува прва гасифицирана општина во  Република Македонија. По тој повод се покануваат сите заинтересирани граѓани да присуствуваат на плоштадот. Бидејќи станува збор за  историски чин на Струмица, ќе се врши и директен пренос на официјалната веб страница на општина Струмица www.strumica.gov.mk

Временска прогноза за сабота, 10 ноември

Времето денес сончево со дневна температура до 14 степен.

Советниците ја прифатија програмата за развој на Струмица понудена од градоначалникот Заев

На денешната шеесет и втора седница на Совет од општина Струмица, дел од вкупно 44 капитални програми за развој Струмица во 2013, 2014 и 2015 године кои беа предложени од градоначалникот Зоран Заев, а за кои  членовите на  Советот  дадао согласност се: виртуелна сообраќајница, при пејд паркиралишта, прочистителна станица,  воведување јавен превоз, голф терен на Чам Чифлик, поврзување на градот со ридовите над него, нова населба на турското маало, изградба на детски градинки.

Во предлог планот на програмите за развој се и изградба на трим патека во Банско, западен бедем на локалитетот Цареви кули, поставување сончеви колектори во ООУ „Сандо Масев“, изградба на мрежа за гас, реконструкција на старата чаршија, инфраструктурно уредување на Софилар и Егејското маало, реконструкција на домовите на културата, улици и тротоари, изградба на нови водоводни и канализациони мрежи и улици во градот и населените места. Планот на програмите за развој на општина Струмица понуден од градоначалникот Зоран Заев,  ги содржи сите капитални програми од кои поголем дел се повеќегодишни и даваат една слика во кој правец ќе се движи развојот на општината.
Градоначалникот Зоран Заев рече дека станува збор за проекти кои ќе ја направат Струмица најубаво и најперспективно место за живеење.

Денеска Советот го усвои и  кварталниот извештај на буџетот на општина Струмица за третиот квартал од 2012 година,  а се усвои и предлог одлуката за измена на распоредот на буџетските средства на општината за оваа година. Беа усвоени и повеќе предлог одлуки од областа на урбанизмот.

Реакција на прес-конференција на ОК на ВМРО ДПМНЕ Струмица одржана на ден 09.11.2012г.

По денешната прес конференција на ОК на ВМРО ДПМНЕ од Струмица со реакција од Кабинетот на Градоначалникот.

,,Луѓето на ОК на ВМРО ДПМНЕ повторно, по кој знае кој пат, се однесуваат како да се паднати од друга планета или како да живеат во Крива Паланка и Македонски Брод, а не во Струмица. Како такви се осудуваат  да постават прашање , каде се 35 нови фабрики во Струмица изградени во времето на градоначалствувањето на Зоран Заев. Но таа бројка веќе не ја одразува вистината затоа што не се 35 туку 39. Додека струмичките  опозиционери затворени во своето партиско дувло  „копаат“ барајќи да пронајдат некаква пикантерија за Градоначалникот Заев, не се ни свесни дека  во меѓувреме се изградиле уште четири фабрики плус. Останатите кои веќе имаат одобрение за градба, во скорешна иднина ќе ја зголемат таа бројка.

Дами и господа од ОК на ВМРО ДПМНЕ, фабриките се секаде околу вас. Потребно е само малку да прошетате низ општината и ќе видите неколку конзервни фабрики , повеќе производни капацитети за производство на мебел, фабрика за суви малтери и градежни материјали, производни погони за хемиски средства за чистење, за прехрамбени производи, за метални профили, за текстил и конфекциски производи, за делови за електични уреди и други. Сите тие плаќаат даноци. Прашајте ги вашите инспекциски служби и ќе ви кажат, за да не се срамувате и понатаму пред струмичката јавност  држејќи празни прес конференции.

И за крај, Кабинетот на Градоначалникот  Заев ја користи оваа можност јавно да ве покани на утрешната свеченост во 18 часот на Градскиот плоштад  по повод почетокот на користењето  на природниот гас во Струмица. Надминете се себе си, скршете ги партиските стеги и дозволете си барем еднаш да се израдувате на еден капитален проект, ако за сите досегашни, душа не ви дава да сторите такво нешто. А веќе од задутре повторно вратете се во своето дувло и вратете и се на старата песна, држејќи прес конференции на кои ќе ги убедувате струмичани колку е Заев неспособен и како напразно ги троши нивните пари.” – стои во писмената реакција од Кабинетот на Градоначалникот.

 

 

Конкурс за доделување на годишна награда на општина Струмица „Св Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици“

Комисијата за општествени дејности при Советот на општина Струмица,   распишува:

К о н к у р с
за доделување на Годишна награда на општина Струмица
“Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици”

1.Годишната награда на Општина Струмица “Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици” се доделува како признание  на Општина Струмица  на правни и физички  лица од Општина Струмица, Република Македонија и  други држави како и на меѓународни организации и асоцијации  и нивни претставници за посебни остварувања во:  стопанството, науката, уметноста, културата, воспитувањето и образованието, здравствената заштита, социјалната заштита, спортот, техничката култура, заштитата и унапредувањето на животната средина и природата, како и сите други сегменти од животот, што дале посебен придонес  за развој  и афирмација  на Општина Струмица во Република Македонија и пошироко.
2.Годишната наградата се доделува  за остварувања  реализирани  во период од една година, сметано од завршувањето  на огласот  и за остварувања  во период подолг од десет години  како награда за животно дело.
3.Наградата на поедници  и група творци се состои  од диплома, плакета со грбот на општина Струмица, бронзен медал со ликот на “Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици”  и паричен износ.
4.Наградата на  правни лица  се состои од диплома, плакета со грбот на општина Струмица и бронзен медал со ликот на “Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици” .
5.Наградата на лица од други држави, како и на меѓународни организации и асоцијации  или на нивни претставници,  се  состои од диплома, плакета со грбот на општина Струмица и  бронзен медал со ликот на “Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици” .
6.Наградата за животно дело се состои  од диплома, плакета со грбот на општина Струмица, бронзен медал со ликот на “Св. Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици”  и паричен износ.
7.Право  за предлагање на  кандидати за наградата имаат: научни, стручни, стопански и други организации и заедници и граѓани – поединци.
8.Предлозите за награда треба да содржат: биографија на лицето или организацијата што се предлага со детално образложение на постигањата, заради кои се  доставува предлогот.
Предлогот треба да биде поткрепен со соодветна документација.
9.Предлозите во 6 (шест) печатени примероци се доставуваат на адреса: Комисија за опшествени дејности  при Советот на општина Струмица со назнака  за Годишна награда или животно дело, Струмица,  лично во архивата на Општина Струмица, или по пошта на адреса: Општина Стрмица  ул.”Сандо Масев” бр. 1 Струмица.
10. Конкурсот трае заклучно со 26 ноември 2012 година. Предлозите доставени  по истекот на рокот наведен во конкурсот нема  да  се разгледуваат.
Предлагачот  е потребно да го наведе својот полн назив, адреса и телефонски број.
Формулар за конкурирање може да се подигне во архивата на Општина Струмица или  да се симне од овде

Комисија за општествени дејности
Претсетаел,
Верица Узунова