Несекојдневни фотографии ФОТО:

Повеќе →

OOУ ,,Сандо Maсев” го одележа патрониот празник

Со положување на свежо цвеќе вчера пред бистата на Сандо Масев претставниците од истото училиште како и претставници на Општина Струмица го одбележаа патронатот.

Денеска се слави Рамазан Бајрам

Муслиманите во Република Македонија, како и во целиот свет, денеска го слават Рамазан Бајрам. По едномесечниот пост, во кој верниците се воздржуваа од храна и пијалоци од зора до зајдисонце, денеска во сите џамии се служи утрински Бајрам-намаз.

Рамазан, деветиот месец во исламскиот календар, воедно е и месец на почетокот на објавата на Куранот. Поголемиот дел верници од исламска вероисповед овој празник го слават три дена.
Во текот на Рамазанкиот пост муслиманските верници се обврзани да даваат садакатул-фитер, милостина на сиромашните. Фитерот треба да се даде пред утринскиот Бајрам-намаз, а ако некој тоа не го направи се обврзува фитерот да го даде во текот на годината.
Рамазан-Бајрам е ден кога се сретнува моќта на богатите со слабоста на сиромашните во љубов, милост и правдина. Ден кога сиромашните се радуваат во удобностите на животот, ден кога роднините се сретнуваат во благодет и внимание еден за друг, ден кога муслиманите се соединуваат во молитви и меѓусебни посети, ден кога пријателите ги оживуваат мостовите на љубовта и елементите на блискост, ден кога благородниот дух ги простува грешките на другите и се соединува по разделбата.
Првиот ден од Рамазан Бајрам е неработен за сите граѓани на Република Македонија.

ФОТО:Интересни несекојдневни ситуации

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Совети за употреба на пената за коса

Убавината на косата е основен дел од женската привлечност. Денес таа убавина не зависи само од гените или природата. Постојат милиони козметички продукти, кои ако се употребуваат правилно, можат да ѝ придадат здрав изглед на оштетената коса. Повеќе →

Чудни причини поради кои сте често уморни

Стресот и преокупираноста со многуте обврски, како работни, така и домашни не се единствените виновници за вашата безволност и чувство на исцрпеност. Повеќе →

Тајната на витката линија се крие во медот!

Премногу шеќер и индустриски преработена храна се главни виновници за масовната епидемија на дебелеењето. Клучот за враќање на витата линија се крие во медот, смета познатиот нутриционист Мајк Мекинес. Повеќе →

Се гради нов ЕКО парк во Струмица кај ,,Вапцаро”

Општина Струмица гради Еко парк во втора урбана заедница, во близина на ООУ „Никола Вапцаров“ на површина 2.500 метри квадратни. При денешниот увид во градежните работи, градоначалникот Јаневски рече дека од нив околу 2.100 метри квадратни ќе биде зелена површина на којашто ќе бидат засадени листопадни и зимзелени растенија, а останатиот дел патеки. Во него ќе има и комплетна урбана опрема.Паркот е дел од Програмата за животна средина за зголемување на јавните зелени површини во градот, кои секогаш биле приоритет за општина Струмица.

Собранието го усвои Законот за легализација на сите дивоградби, но со 50 отсто поскапи комуналии

Со поддршка на поголем број пратеници од власта и од опозицијата, Собранието денеска го усвои Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти.

Со овој Закон, меѓу другото, се овозможува легализација на бесправно изградени објекти изградени до денес, со тоа што треба да се платат 50 отсто поскапи комуналии.

повеќе на: https://fokus.mk/sobranieto-usvoi-zakon-za-legalizatsija-na-site-divogradbi-no-so-50-otsto-poskapi-komunalii/

Струмица доби ново фудбалско игралиште

Спортската инфраструктура во Струмица е побогата за уште еден спортски терен, а тоа е новото фудбалско игралиште со вештачка трева. Денеска се изврши примопредавање на игралиштето согласно Хет трик III програмата на УЕФА, од страна на Фудбалската федерација на Македонија, на Општина Струмица и ФК „Академија Пандев“.

Во своето обраќање, градоначалникот Коста Јаневски потенцираше дека овој спортски терен е изграден со трипартитен договор меѓу „Академија Пандев“, Фудбалската Федерација на Македонија која ги обезбеди средствата и Општина Струмица којашто ги обезбеди локацијата, проектот и одобрението за градба. А најважно од се е што ова игралиште ќе го користат сите фудбалски клубови.Општина Струмица ја уредува и патната инфраструктура во овој спортски комплекс во којшто се наоѓаат фудбалскиот стадион, спортскиот центар „Академија Пандев“, спортската сала и двете игралишта со вештачка трева. Останува уште да се реализира ветувањето на Фудбалската федерација на Македонија за изградба на соблекувални и помошни простории.