Category: Струмица

ФОТО: Струмица некогаш и денес…

Струмица се менуваше…

Повеќе →

Новогодишно – божиќен концерт и изложба во Струмица

Преку триесет ликовни дела на македонски уметници синоќа беа претставени на продажна изложба во НУЦК „Антон Панов’’, организирана во рамките на новогодишно – божиќниот концерт. Повеќе →

Временска прогноза за Струмица, 12 јануари

Времето денеска во Струмица Повеќе →

Како да се рециклира во Струмица?

Пред да се започне со рециклирање потребно е да се биде едуциран во основите на оваа дејност. Тоа се постигнува преку медиуми, книги, кампањи и контакт со лица кои веќе го практикуваат или се занимаваат професионално во оваа поле. Инвестицијата во рециклирање е многу мала, во одредени градови низ светот, но и кај нас има компании кои ве снабдуваат со тоа што ви е потребно да рециклирате со цел да го собираат вашиот отпад од дома.

Основното нешто е селекцијата на отпадот. Се дели во неколку категории и тоа: железо, пластика, најлон, хартија итн. Собраниот отпад треба да биде соберен од компании овластени за откуп на секундарни суровини. Некои од нив имаат и мобилни служби кои го откупуваат од самото место. Профитот може да биде добра мотивација за да се рециклира. Исто така важно е да се влезе во акција за мотивирање на остатокот на населението во врска со рециклирањето.

извор: Зелена иницијатива за Струмица

 

Временска прогноза за Струмица, 11 јануари

Времето денеска во Струмица сончево со мало Повеќе →

Едукација на земјоделските производители со финансиска поддршка од општината

Денеска во просториите на Домот на АРМ во Струмица се одржа трибина Повеќе →

Божиќна крводарителска акција на Црвен Крст – Струмица

По повод божикните празници,  Црвениот крст –  Струмица Повеќе →

Временска прогноза за Струмица, 10 јануари

Времето денеска во Струмица Повеќе →

Временска прогноза за Струмица, 9 јануари

Времето денеска во Струмица Повеќе →

За време на празниците откриени 10 возачи под дејство на алкохол

За текот на празниците, струмичката полиција спроведе контрола на учесниците во сообракајот дали управувале моторни возила под дејство на алкохол. Повеќе →