Category: Македонија

Честит празник македонци! Прочитајте ја историјата која се крие позади овој датум.

На ден 23 октомври пред 114 години во Солун е испишана вечната страна на Македонизмот – Ден на револуционерната борба. Овој ден секој Македонец го слави како ден кога е вкоренета идеата за конечно ослободување на Македонија и втемелување на националниот идентитет. Овој датум генерации пред нас го славеле, денеска и ние се присетуваме на храбрите дела на нашите предци, а 23 октомври ќе го слават и идните генерации, зошто тој претставува коренот на нашата држава, коренот на Република Македонија. Повеќе →