Category: Струмичко ќоше

13 фотографии кои идеално ја доловуваат убавината на Струмица

Можеме слободно да се пофалиме дека живееме во еден од најубавите градови во Македонија. Во продолжение погледнете 13 фотографии кои идеално ја доловуваат убавината на Струмица: Повеќе →

Приказната за фотографот Бурчо, легендата на Струмица

„Аман, чичо Бурчо, как си ме извадил на сликата, ич не се аресам!’’ – се жали жена гледајќи ги своите фотографии.

„А ти дома огледало имаш ли да се погледнеш? Ш’о сум видел, тава сум сликал’’ – одговара Бурчо. Повеќе →

Струмичка кујна Ајвар / Ајвер

Ајварот, на струмички ајверо, можеме слободно да кажеме дека е наш кавијар. Се прави низ цел Балкан, рецепти има многу, па и во Струмица ги има сигурно повеќе. Повеќе →

Моја, твоја, наша Струмица – приказна за името на градот

Во утрото на 21 век, со првата сончева светлина се буди и Струмица. Градот оживува и раскажува за тоа како го добил своето име. Приказната нѐ навраќа назад, во далечниот 2 век пред новата ера, Повеќе →

ФОТО: Стара Струмица во боја

Како некогаш Струмица изгледаше…

Повеќе →

Афоризми на Ацо Ѓоргиев, дел 13

aco gorgievА бре, Македонче : Време е да каснеме од дрвото на спознанието.
Белким ќе сфатиме колку сме голи и боси. Повеќе →

Соборна црква “Свети Кирил и Методиј” – сите убавини и обележја на Струмица

Соборната црква “Свети Кирил и Методиј” се наоѓа во стариот дел на градот Струмица и преставува едно од обележјата на православјето на овие простори. Црквата е двоолтарна, а својот денешен изглед го добила во 1905 година.

Повеќе →

Споменикот „Македонија’’ – сите убавини и обележја на Струмица

Споменикот „Македонија’’ е посветен на Повеќе →

Спомен – куќата на Благој Јанков Мучето

Во близина на малиот градски парк, на улицата ,,Светозар Марковиќ’’ број 1, се наоѓа спомен куќата на народниот херој Благој Јанков Мучето. Повеќе →

Собрание на Општина Струмица – архитектонска убавина во Струмица

 

Често поминувате покрај неа, но колку знаете за оваа архитектонска убавина во Струмица? Повеќе →