Category: Струмичко ќоше

Која е приказната која се крие позади село Ангелци?

Ангелци е стара населба распослана на левата страна од патот Струмица – Штип. Во почетокот селото било мало. Кога дошле османлиите во овој крај, населбата имала околу 18 куќи. Тогаш низ селото поминала голема турска војка. Поминувајќи низ таму, водичот на аксерот, офицерот Забит забележал една многу убава девојка. Селската убавица се викала Ангелина, а офицерот ја викал Ангелца. Уште тогаш рекол: Повеќе →

Дабиља во преводот значи „уште полошо’’

Интересна е легендатa како селото Дабиља го добило име. Повеќе →

АРХИВА:Интервју со Васил Гарванлиев – од „Марионка’’ до светски баритон

Некогаш како дете запеа и стана познат, по веќе антологиската детската песна „Марионка’’,а  денес го освојува светот како оперски пејач. Како и каде живее Васил Гарванлиев сега, што припрема за бесплатниот концерт кој ќе се одржи  во петок во Струмица…  дознајте низ следното интервју… Повеќе →

Дали Турново го добило името по риба, азмак или реката Турија?

КАТАРЏИЕВЦИ СЕ ПРВИТЕ КОИ ГО НАСЕЛИЛЕ ТУРНОВО…

 

Во дамнешно време земјиштето во атарот на денешното Турново било покриено со вода и блато (ѓол). Со текот на времето, водата преку реките Струмица и Струма,истекла во Бело (Егејско) Море. На одводното земјиште подоцна била основана мала селска населба. Повеќе →

Афоризми на Костадин Устапетров, дел 14

За да бараш човекови права, треба да имаш барем нешто човечко. Повеќе →

Моја, твоја и наша Струмица – Струмица е вечна

На ова парче земја кајшто сме се населиле ние, струмичани, твориме и копнееме за подобро утре. Понекогаш се бориме меѓу себе, но знаеме да си изразиме и сочуство. Повеќе →

Трите легенди за името на село Добрејци

Во рамничарскиот дел на плодородната Струмичка Котлина, во непосредна близина на градот Струмица, е распослано селото Добрејци. Повеќе →

Моја, твоја, наша Струмица – За нас

Нашата Струмица е најголемиот град во југоисточна Македонија. Распостелена на плодна почва и под ѕвездено небо, Струмица изобилува со природа и знаменитости, сведочи за многу времиња – од дамнешни до денешни и секоја нејзина улица води кон некоја античка легенда… Повеќе →

Спoред легендата, Колешино го добило името по овчарот Коле

Легендата која се пренесува од поколение на поколение, кажува дека Колешино го добило свое име по овчарот Коле кој прв се преселил на местото каде што денеска се наоѓа селото. Повеќе →

Водич низ струмичкиот дијалект

У Македонија има ного дијалектe-ја само ед’н пример: у струмичката укуљии има 70 села и у секоо село ќе нааш чишит зборове. Повеќе →