Category: Струмичко ќоше

Златна струмичка свадба

Данче и Петар Даутови  во брак  се пет децении. Златната свадба ја прославија  крстарејќи со брод на Бахамските острови. Крстарење беше  подарок од помладата ќерка која живее во Америка. Повеќе →

Ноемвриски мантил на културата – колумна на Митко Гогов

Пишувам во ноември, но мислам на декември, размислувам, дали луѓето секогаш живеат во повеќе простори, во повеќе времиња паралелно? Се слушаме и зборовуваме, или сме заборавиле како едното треба да го следи другото, и обратно. Повеќе →

Ја сака математиката, но сликарството е нејзината пасија – Калиопи Босиланова

Креативното ќоше на Калиопи Босиланова изгледа баш онака како таа го замислувала како мала, гледајќи и читајќи за уметниците. Атељето и е сместено во поткровјето, и некогаш додека слика, друштво и прави домашното милениче, сијамски мачор. Повеќе →

Афоризми на Костадин Устапетров, дел 13

Сообраќајните знаци ги ставаат настрана од патот, за да не бидат прегазени. Повеќе →

Струмица од агол на еден странец – интервју со Американецот Ашанти Кук

Ашанти Кук веќе два месеци живее во Струмица. Од прекуокеанскиот Лос Анџелес дојде овде како појачување на кошаркарскиот клуб „Струмица’’ и од септември е негов играч. Повеќе →

Временско – духовна ротација – колумна на Митко Гогов

Не, не, никако не заборавив дека и овој месец полека одминува, а денес е предпоследниот ден од првиот жолто-златен месец во годината. На само еден ден пред да направиме уште една календарска ротација, пред да навлеземе во студениот ноември, иако стрелките на часовникот се променија времето е сеуште убаво и сончево. Повеќе →

Септември ги зипува лисјата – колумна на Митко Гогов

Во животот се среќаваме со секакви луѓе, но најчесто со оние кои не повредуваат. Патиме од непотребни конфронтации, од непотребни споделувања на сопствени фрустрации, голтаме и продолжуваме понатаму. Сакаме да сакаме, но се потешко се сакаме самите себеси. Кругот го затвараме и од нас самите создаваме вакуум. Не гледаме подалеку од сопствениот нос, а сепак забораваме да ги депилираме влакната.. Повеќе →

Се омажи Тања Кајнакчиева, една од победничките на „Сите наши песни’’

Кога со Гонце Ѓоргиева и Александра Јанева ја освоија паричната награда во музичкиот натпревар „Сите наши песни’’, Тања Кајнакчиева рече дека нема да „чепне ниту денар’’ бидејќи парите ќе ги чува за свадбата во септември… Повеќе →

Афоризми на Ацо Ѓоргиев, дел 11

Ацо Ѓоргиев

 

 

На Ева и’ ветив рајски живот.
За почеток и’ подарив смоквин лист.

***

Повеќе →

Новоселецот Костадин Мартинов „глобален херој’’ на амерички маратон

Заедно со повеќе „глобални херои’’ од 12 држави кои ќе трчат на маратонска стаза  долга 42, 2 км помеѓу америчките градови Минеаполис и СТ Паул, ќе се наоѓа и преставникот на Македонија, Костадин Мартинов, кој поточно доаѓа од општина  Ново Село. Повеќе →