Category: Струмичко ќоше

Горда сум на тоа што се трудам да станам професионален уметник што слика со уста – интервју со Роза Мојсовска

,,Најмногу сакам да сликам цвеќе. Можеби затоа што моето име е Роза. Сакам да сликам и пејсажи, портрети, а најмногу ме инспирираат приказните од Светото писмо. Од него црпам некоја посебна животна енергија’’ – раскажува Роза Мојсовска, жена која е веќе позната на многу струмичани по своето слиќање со уста, веселиот карактер и широката насмевка. Повеќе →

АНКЕТА: За струмичани, Бразил помеѓу најголемите фаворити за светски шампион во фудбал

Според чаршиските муабети, на струмичани најголем фаворит за победата на Светското првенство 2014 е репрезентацијата на Бразил. Повеќе →

Њујоркчанката која живее во Струмица

Дали си омажена? Колку години имаш? Имаш ли деца?

За Грејс Мукупа ова  се најчудните прашања кои и ги поставуваат во Струмица. Кажува дека сеуште се прилагодува  на ваквите разговори во кои некој пробува  да открие нечија интима. Повеќе →

СТРУМИЧКИ КАРНЕВАЛ

Ѕвездена карневалска ноќ! Повеќе →

Афоризми на Костадин Устапетров, дел 15

Подобро ни е отколку на функционерите. Нам ни поминува само животот, а ним и животот и мандатот. Повеќе →

Минатата година беа шаховски фигури, а оваа ќе бидат во духот на Венеција

На овогодишниот Струмички карневал  здружението „Ѕвезден град’’  ќе учествува со 39 членови. Повеќе →

Да живее насмевката, среќата и радоста – порака на овогодишната маска на СОУ „Никола Карев’’

Припремата на групната маска за Струмичкиот карневал, СОУ „Никола Карев’’ ја започна Повеќе →

Како ќе се маскира ,,Мулен руж’’ за овогодишниот Струмички карневал?

Минатата година машките беа маскирани  во отворени школки со бисер, додека  дамите  беа облечени како сирени,  со многу школки на себе. Повеќе →

Паѓа ѕвездена прашина над нашите лица, градот се радува…

Успеав да пишувам колумна, ако може така да се нарече ова четиво цела година. Најпрвин благодарност до уредниците и сопствениците на StrumicaCity Повеќе →

Златна струмичка свадба

Данче и Петар Даутови  во брак  се пет децении. Златната свадба ја прославија  крстарејќи со брод на Бахамските острови. Крстарење беше  подарок од помладата ќерка која живее во Америка. Повеќе →