Category: Струмичка кујна

Струмичка кујна – Мусака со модри патлиџани

Има разни мусаки, но струмичката со модри патлиџани е нешто посебно, би сакала да ја пробате. За да биде убава, треба две основни работи, повеќе зејтин и сочни домати.  Во последно време користам маст и многу сум задоволна, испадна дека е најздрава .За оваа мусака се вели дека треба многу маст и многу работа, затоа што во старо време прво се пржеле патлиџаните, па се ределе, но денес тоа се избегнува… Повеќе →

Струмичка кујна – Имам бајалди

Ова прекрасна тава која со генерации се прави во Струмица е една од најубавите која исто се носела на фурна. Можеби магданосот и лукот се „виновни„ за преубавиот вкус на црните патлиџани, како што ги викаме во нашиот крај, а можеби и заради неколкуте различни варијанти… Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – полнети сплини/слезинки

И овој рецепт е со генерации присутен во моето семејство како еден од омилените специјалитети, а верувам дека бил присутен на трпезите кај сите струмички семејства, специјаслитет, оригинал струмички, како велиме!

Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – Слатко од лубеница

Кога сме уште кај лубеницата со лебче и сиренце, еве и слатко од лубеница кое е навистина преубаво… Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – СТРУМИЧКА БАКЛАВА

Струмичката баклава е сосема различна од било кој крај во Македонија. Повеќе →