Category: Струмичка кујна

Запознајте ја старата струмичка кујна – Пинирлии

Името на оваа прекрасна месена пита има варијации – пејнирлии, пинирлии, пенирлии… Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – Имам бајалди

Ова прекрасна тава која со генерации се прави во Струмица е една од најубавите која исто се носела на фурна. Можеби магданосот и лукот се „виновни„ за преубавиот вкус на црните патлиџани, како што ги викаме во нашиот крај, а можеби и заради неколкуте различни варијанти… Повеќе →

Струмичка кујна – Слатко од киви

Ова слатко не е од традиционалната струмичка кујна, но денес секаде предизвикува огромен интерес, па и кај нас, затоа нека остане забележано. Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – СВИНСКО СО СУЈ СЛИВИ

До неодамна, скоро секое семејство имаше свиња, многумина и кај роднини или пријатели на село. Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – тиквички како најомиленото јадење на струмичани

Одсекогаш тиквичките биле едно од најомилените јадења на струмичани,па веројатно затоа и имаме многу различни начини на подготвување. Во старо време, најчесто се вареле, полнети со ориз или ориз и мелено месо.

Повеќе →

Струмичката баклава – десерт карактеристичен за Струмица

Струмичката баклава би била одличен десерт за престојните велигденските празници.

Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – стари јадења во тави

Во  пролет, јагнешкото било секогаш присутно на струмичките трпези и иако некои стари јадења знаат да бидат многу слични насекаде, сепак во Струмица си имаат свои обележја.

Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – САРМА

Зошто сармата би била нешто посебно, по што тоа толку би се разликувала, сарма е сарма… Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – Боден дедо

Бодан дедо по струмички кажано е едно од познатите теста кои редовно биле на трпезите, а денес се поретко се прават, за жал. Повеќе →

Запознајте ја старата струмичка кујна – како се прави Полнета плешка

Ова е многу стар струмички рецепт, погоден за трпеза кога се најубавите празници.

Сите семејства си готват по свое, но сепак, основниот рецепт се задржал
до ден денес… Повеќе →