OO СДСМ Струмица: Погрешните „дил-ориентед“ политики на Никола Груевски причина за иселувањето од Македонија

Денеска во просториите на ОО СДСМ Струмица се одржа прес конференција по повод објавените резултати од анкетата на невладините организации, дел од Платформата „Граѓанска демократија“, којашто се однесува на масовното иселување на младите од Македонија.

Интегрален текст од прес конференцијата на Костадин Костадинов, портпарол на ОО СДСМ Струмицаkosta kostadinov

Почитувани,

Поразителни се објавените резултати од анкетата на невладините организации, дел од Платформата „Граѓанска демократија“, којашто се однесува на масовното иселување на младите од Македонија.

Според резултатите, 79% од младите би сакале да се иселат од Македонија, а дури 82,4% од испитаници се изјасниле дека егзистенцијата е главната причина за масовното иселување на младите.

Оваа анкета само го потврдува она што младите во Македонија многу добро го знаат. Промашените економски политики на власта во заминување, невработеноста, сиромаштијата и криминалното владеење во изминатите 10 години го предизвикаа најболниот егзодус на младата популација.

Тоа е потврдено и во меѓународните извештаи. Поради погрешните „дил-ориентед“ политики на Никола Груевски 626.312 граѓани си заминале од Македонија, пред се млади, образовани луѓе, според Светска банка.

Македонија, како резултат на владеењето на поранешниот премиер Никола Груевски и ВМРО ДПМНЕ, стана редок негативен пример во светот.

Но, заврши времето на Никола Груевски, а завршува и времето на ВМРО-ДПМНЕ.

Младите знаат, СДСМ има знаење, има решенија во Програмата за проблемите на младите.

Помагање на приватниот сектор за вработување на младите, поттикнување со самовработување, поддршка на бизнис инкубатори за нови работни места за младите, се само дел од решенијата што ќе ги спроведе новата влада на СДСМ.

Ќе ги задржиме младите овде во Македонија, да работат и да ја градат својата иднина дома.

Comments are closed.