Без ниту еден владин денар се реконструираше училиштето во Свидовица

Тринаесет дечиња од село Свидовица повторно се вратија во училишните клупи. Со насмевка на нивните лица, младите ученици со нетрпение го очекуваа првиот училишен час во реконструираното подрачното основно училиште „Даме Груев” во село Свидовица. По промената на кровот, прозориците, подот, плочките, санитарниот чвор се обезбедија основите услови за учење на децата.

AAF_7729_1199x800 AAF_7802_1199x800

AAF_7756_1199x800

-Денеска сме со еден прекрасен повод овде во основното училиште „Даме Груев“ од Куклиш, подрачно училиште Свидовица, каде што после долги години, почнувајќи од крајот на 2010, 2011, а посебно 2012 година имаме отворени прашања во делот на потребите на солидни услови за учење на децата од селото Свидовица. Поводот е што завршивме значајни зафати во реконструкцијата на самото училиште, променет е кровот, прозорците, подот со ламинат, санитарниот чвор и други активности со кои можеме да заклучиме дека се обезбедени солидни услови за учење на децата. Вкупната инвестиција е околу два милиони денари од буџетот на општина Струмица, 1.250 000 денари е кровната конструкција, ламинатот е околу 350 илјади денари и санитарните чворови, плочките и сето тоа што е реконструирано, заедно е околу два милиони денари. Зошто го истакнуваме ова? Заради тоа што капиталните инвестиции се под министерството за образование, вие новинарите ќе ги добиете дописите во кои ќе видите како од 2012 година, буквално, секоја година испраќаме дописи за исполнување на надлежноста на министерството за образование и еве оваа година конечно општина Струмица влезе со свои буџетски средства да ги направи неопходните реконструкциски зафати на училиштето, заради тоа што последниот допис кој што стигна од министерството за образование укажуваше дека најверојатно некаде во 2018 година би дошло на ред ова училиште. Го истакнуваме ова не од аспект да водиме гола политика, секој да ги завршува своите надлежности во секоја област е многу значајно, а најзначајно е кога се работи за нашите деца, за учениците. Знаете дека овде имаше одреден револт од учениците, пред се од родителите заради тоа што се одложуваше проблемот, прокиснуваше кровот, подот беше во катастрофална состојба, ризичен и небезбеден беше санитарниот јазол покрај лошите хигиенски услови, а сега на крај останува уште да ја завршиме фасадата на училиштето за неговиот изглед да биде комплетен и за да можеме да кажеме дека комплетно е реконструирано училиштето. Се надевам дека овие одлични услови за работа ќе бидат во полза на нивниот образовен процес, рече градоначалникот Заев.

AAF_7764_1199x800 AAF_7769_1199x800 AAF_7772_1199x800 AAF_7779_1199x800

Градоначалникот Заев изрази надеж дека во процесот на образование кој што следува овие услови ќе бидат одлични за работа во полза на образовниот процес на овие ученици.

AAF_7816_1199x800 AAF_7817_1199x800

„Денеска е посебен ден за нас, за нашето село, за нашите деца. Многу сме Ви благодарни што ги овозможивте тие услови. Сите знаеме во какви услови учеа нашите деца а од денес ќе учат со сите услови како што сите деца ги заслужуваат. Ова е посебно радосен ден за нас и за нашите деца – рече Ленче Горѓиева”, родителка на едно од децата.

AAF_7782_1199x800

Вкупната инвестиција од Буџетот на општина Струмица за реконструкцијата на подрачното основно училиште „Даме Груев” изнесува 2 милиони денари.

AAF_7730_1199x800 AAF_7731_1199x800 AAF_7732_1199x800 AAF_7733_1199x800 AAF_7734_1199x800 AAF_7736_1199x800 AAF_7737_1199x800 AAF_7738_1199x800 AAF_7739_1199x800 AAF_7740_1199x800 AAF_7743_1199x800 AAF_7744_1199x800 AAF_7745_1199x800 AAF_7746_1199x800 AAF_7747_1199x800 AAF_7748_1199x800 AAF_7749_1199x800 AAF_7751_1199x800 AAF_7753_1199x800 AAF_7755_1199x800 AAF_7760_1199x800 AAF_7762_1199x800 AAF_7792_1199x800 AAF_7797_1199x800 AAF_7799_1199x800

Comments are closed.