Поради несаниран трап од 250 метри се предизвикуваат непроценливи штети од поплавите во Муртино

Жителите на населеното место Муртино синоќа самоиницијативно се собраа за да најдат решение со кое ќе се спасат од поплавите. Овој собир, како што истакнаа, биле принудени да го одржат поради игнорантскиот однос на државните органи кон нивното барање за санирање на трап во должина од 250 метри на главниот моноспитовски канал.

DSC_7343

Тие посочија дека токму овој дел од каналот е главниот проблем за поплавите во селото и обработливите земјоделски површини во неговиот атар. Пред 1,5 година испратиле барање до „Струмичко поле“ за санирање на трапот, но оттаму воопшто не реагирале, истото го направиле и пред два дена, но одговор не добиле. Поради ова, заеднички одлучија да соберат пари и да ангажираат механизација за санирање на трапот.

DSC_7368

Иако, овој канал е во надлежност на државата, во интерес на жителите на ова Муртино, општина Струмица ќе се вклучи во реализацијата на оваа иницијатива и своите ресурси ќе ги стави целосно на располагање за да се спасат ова населено место од нови поплави.

DSC_7361 DSC_7350 DSC_7349

Comments are closed.