Момин бунар – сите убавини и обележја на Струмица

Момин бунар се наоѓа во источниот дел на градот и неговата длабочина е 11 метри.  Порано тоа место преставувало попатна станица на патот кон Солун.

 Бил изграде од некој Турчин во спомен на неговата болна ќерка која му оставила аманет да, после нејзината смрт, нејзината облека да биде продадена и од парите  добиени за неа да изгради бунар.

Comments are closed.