Подобар изглед со помалку храна

Колку помалку јадете, толку помлади ќе изгледате.

Во едно американско научно списание се твдри дека истражувачите успеале да ја докажат поврзаноста на исхраната со процесот на стареењето.

Откритијата го поткрепуваат твдрењето дека рестриктивното внесување калории го забавува човечкиот метаболизам. Кај младите, побрзо се трошат калориите, па не предизвикуваат штети и проблеми. [sociallocker]Но, кај повозрасните, процесот на обновување се одвива потешко, па според тоа, во телото се собираат повеќе токсини што предизвкуваат ткивни оштетувања и белести. Овој процес може да се забави ако се намели брзината на метаболизмот, односно ако се јаде помалку, во умерени количини. Научниците се надеваат дека ќе развијат медицински препарат што ќе го стимлира ефектот на редукција на калориите без луѓето да се чувствуваат гладни. Тоа ќе им помогне да живеат подолго.

 

Автор: Александар Ванев

[/sociallocker]

Comments are closed.