Споменик ,,Фаќањето на василевското бекче”

Градскиот парк во Струмица е едно од местата каде струмичани го поминуваат поголемиот дел од летните денови за прошетка и одмарање во природа.

Еден од спомениците кои го красаат градскиот парк во Струмица е споменикот „Фаќање на василевското бекче”,  дело на Борис Крстевски. Споменикот се состои од три мермерни скулптори, на кој се преставени познатиот македонски револуционер Гоце Делчев, негов комита и заробеното василевско бекче.

Comments are closed.