Локален совет за превенцијa на Струмица денеска презентиран пред претставници на Мисијата на ОБСЕ

Како единствена Општина во државата која има функционален Локален совет за превенција, градоначлникот Костадинов го презентираше пред претставници на Мисијата на ОБСЕ во нашата држава, партнерите во Советот и колеги градоначалници од југоисточниот регион.

Благодарение на овој Совет ги решивме дивите продавачи на земјоделски производи и текстил коишто беа распослани долж булеварите, околу пазарот „Чешел“, а со силна и заедничка одлука на сите партнери во Советот го формиравме и првиот стационар „Лана“ и системски го решаваме проблемот со бездомните кучиња. Продолжуваме со нови предизвици како што се вандализмот врз урбаната опрема и ченчерите. – изјави Костадинов

Советите се многу важни, особено по негативните примери од соседство, а кои не сакаме да се повторат кај нив, ниту да се случат кај нас.

Колку повеќе дискутираме и отвораме дијалог за проблемите коишто ги имаме и им погледнеме во очи, толку побрзо и ќе најдеме решение, а решение има само доколку сите надлежни институции функционираат како едно, а токму тоа и го правиме во нашиот Совет за превенција -изјави Костадинов

Comments are closed.