Го најдоа виновникот за седата коса, прашање е како да се запре процесот

Конечно е откриено зошто косата станува сива како што старееме. Виновникот, сметаат американските научници, се клетките кои создаваат пигменти и кои со текот на времето ја губат способноста да созреваат, пишува Би-Би-Си.

Тим научници од Универзитетот во Њујорк (NYU) го проучувале овој процес кај глувци кои ги имаат истите клетки кои ја одредуваат бојата на облогата.

Ова дело би можело да биде почеток на запирање на процесот на сивило. Но не само тоа. Според Британското здружение на дерматолози (BAD), работата на меланоцитите може да ни помогне и подобро да разбереме зошто се јавуваат одредени видови на рак и други медицински состојби, пренесува Јутарњи лист.

Нови влакна растат од фоликулите на косата, кои се наоѓаат во кожата, каде што се наоѓаат и меланоцитите кои произведуваат пигмент.

Меланоцитите исто така постојано се уништуваат и обновуваат. Новите се создаваат од матични клетки, а истражувачите веруваат дека кај луѓето со седа коса овие клетки некако се „заглавени“.

Тимот од Универзитетот во Њујорк користел специјални скенирања и лабораториски техники за да го проучува процесот на стареење на клетките.

Како што старее косата, таа опаѓа и повторно расте, а со текот на времето се поголемиот број на матични клетки од меланоцити почнува сè побавно да ја врши својата работа.

Матичните клетки престануваат да циркулираат околу фоликулот и се фиксираат, поради што не можат да созреат и да направат меланоцити. Ако нема формирање на пигмент, косата станува сива, бела или сребрена.

„Нашата студија ни помогна подобро да разбереме како матичните клетки на меланоцитите влијаат на бојата на косата“, изјави водачот на студијата д-р Чи Сан за списанието Nature.

„Многу е веројатно дека истата фиксна положба на меланоцитните матични клетки се јавува кај луѓето.

Ова не е првпат научниците да сугерираат дека побелувањето на косата може да биде делумно реверзибилен процес.

Лошата исхрана е една од можните причини за предвремено побелување што може да се излечи.

Некои истражувачи, исто така, тврдат дека стресот може да придонесе човечката коса да побелее и сугерираат дека отстранувањето на стресот може – барем за некое време – да го врати процесот на пигментација.

Други истражувања сугерираат дека генетиката, или нашата ДНК, делумно одредува кога ќе станеме сиви.

Додека некои претпочитаат да ја сокријат седата коса со боја, други ја прифаќаат. Некои дури и порано одлучуваат да ја обојат косата во сребрена, бела или сива боја.

Експертите советуваат да не ги кубете побелените сиви влакна, бидејќи тоа нема да спречи следната коса што расте од истиот фоликул да биде сива. И ако го оштетите фоликулот на косата, новите влакна ќе имаат потешко време да растат, што значи дека може да завршите со помалку влакна или дури и целосно без влакна.

Comments are closed.