Луѓето кои имаат проблеми со спиењето имаат поголем ризик од мозочен удар

Научниците откриле дека оние кои имаат проблеми со спиењето имаат поголема веројатност да добијат мозочен удар.

Студијата, објавена во медицинското списание Neurology, се фокусираше на врската помеѓу проблемите со спиењето и ризикот од мозочен удар.

Група научници од Универзитетот во Голвеј во Ирска учествувале во истражувањето на 2.243 луѓе кои имале мозочен удар и 2.253 луѓе кои го немале.

Просечната возраст на луѓето кои учествувале во истражувањето е 62 години. Научниците земале предвид колку часови спијат, квалитетот на спиењето, поспаноста, ‘рчењето и дишењето за време на спиењето.

Премногу или премалку спиење, долги дремки, слаб сон, ‘рчење, ‘рчење и апнеја при спиење беа идентификувани како проблеми со спиењето, а оние со пет или повеќе од овие симптоми имале поголем ризик од мозочен удар.

Во студијата, луѓето кои спиеле премногу или премалку имале поголема веројатност да добијат мозочен удар отколку луѓето кои спиеле просечно време.

Откриено е дека луѓето кои спијат помалку од пет часа дневно имаат три пати поголеми шанси да доживеат мозочен удар од оние кои спијат во просек седум часа. Оние кои спиеле повеќе од девет часа имале повеќе од двојно поголеми шанси да добијат мозочен удар од оние кои спиеле седум часа.

Оние кои дремеле повеќе од еден час имале 88 отсто поголеми шанси да доживеат мозочен удар од оние кои не дремеле.

Луѓето кои ‘рчат имале 91 отсто поголеми шанси да добијат мозочен удар од оние кои не ‘рчеле.

Се испостави дека луѓето со апнеја при спиење имале околу три пати поголеми шанси да доживеат мозочен удар од оние без него.

Comments are closed.