Дали секогаш се будите во исто време ноќе: Еве што значи тоа според кинескиот биолошки часовник

Докторите по кинеска медицина имаат голема почит кон биолошкиот часовник, според кој одредуваат што не е во ред со телото.

Поточно, според кинескиот биолошки часовник, секој орган има свое време кога е најактивен, па лекарите од традиционалната кинеска медицина го дијагностицираат проблемот врз основа на тој час и времето на појавување на тегобите.

Ако се будите секоја вечер во одредено време, тоа може да открие што не работи правилно во вашето тело, односно дека протокот на енергија во одреден дел е блокиран или погрешно насочен.

Традиционалната кинеска медицина посветува големо внимание на таквите работи.

Во текот на 24 часа енергијата се насочува кон различни органи за да се регенерираат и на тој начин правилно да ја извршуваат својата работа. Но, ако нешто се поремети од таа енергија, тогаш има проблем.

Најдете го времето во кое најчесто се будите и дознајте што значи тоа:

23:00 до 01:00 часот

Будењето во овој момент покажува дека нешто ве мачи или дека нешто ви замерува. Според традиционалната кинеска медицина, ова е време кога јин енергијата се претвора во јанг. Според древното кинеско верување, јин го симболизира женскиот аспект (негативност, темнина, благост, влажност, ноќ и добрите страни на сè), а јанг машкиот (позитивност, веселост, цврстина, сувост, ден и доминантни аспекти). Во овој момент жолчното кесе е активно, односно ги разградува мастите во организмот, па будењето во тој момент може да укаже дека внесувате премногу нездрави масти. Ова е време кога ендокриниот систем задолжен за хормоните и метаболизмот е избалансиран. Ако имате проблеми со спиењето во тој дел од ноќта, може да бидете под стрес и вознемирени од настаните што сте ги доживеале тој ден или што ве очекува следниот ден. Ова го нарушува протокот на енергија. Блокирање на енергијата од страна на ендокриниот систем може да се случи и ако не јадете правилно или јадете предоцна.

Од 1:00 до 03:00 часот

Ако најчесто се будите во ова време, тогаш веројатно сте лути и фрустрирани, односно полни сте со негативна енергија во текот на денот, па тоа се рефлектира и во вашиот сон. Дефинитивно треба да се опуштите бидејќи тоа им штети на процесите што се случуваат во вашето тело. Овој период од ноќта е многу важен за организмот бидејќи е најактивно во исфрлањето на токсините, односно се детоксицира и се обновува. Црниот дроб ослободува токсини, создава молекули важни за варењето, придонесува за формирање на нова крв итн. Ако нешто не е во ред со неа, ќе се разбудите во ова време.

3:00 до 5:00 часот

Тагата и болката се можни причини за будење во ова време, ако го погледнеме духовниот аспект на животот. Од физички причини, можно е да ви е ладно додека спиете и процесите во телото да не можат да се одвиваат правилно. Исто така, будењето во овој момент може да укаже на проблеми со белите дробови, односно недоволно влегување на кислород во телото.

Од 5:00 до 7:00 часот наутро

Во тоа време дебелото црево е активно, а токсините филтрирани и разградени во текот на ноќта полека го напуштаат телото. Будењето во ова време може да значи дека сте јаделе предоцна или дека имате навика да јадете лоша и нездрава храна полна со разни штетни материи.

Comments are closed.