Пет рани предупредувачки знаци на срцев удар

Голем број симптоми претходат на срцев удар што може да значи дека пациентот е изложен на ризик од потенцијално фатална состојба.

Истражувачите ги следеле луѓето кои доживеале срцев удар надвор од болница помеѓу 2016 и 2018 година. Секој десетти повикал брза помош и до 24 часа пред да доживее срцев удар, пишува Klix.ba.

Најчестите симптоми на раниот срцев удар беа проблеми со дишењето, конфузија, несвестица, болка во градите и бледило. Просечната возраст на заболените била 74 години, а 59,9 отсто се мажи.

„Проблемите со дишењето беа поверојатно да му претходат на срцевиот застој отколку на болката во градите. Бидејќи останувањето без здив е исто така знак за други медицински состојби, се надеваме дека нашите наоди ќе поттикнат понатамошни истражувања за да им помогнат на диспечерите на ЕМС да направат разлика помеѓу симптомите на состојбата и другите здравствени проблеми“. изјави авторот на студијата Филип Гнесин, научник во болница во Данска.

Тој посочи дека повеќе од 10 проценти од пациентите кои доживеале срцев удар надвор од болницата телефонирале до итната медицинска помош до 24 часа пред да се развие состојбата.

„Отешкото дишење беше најчеста поплака и многу почеста од болката во градите. Сепак, во споредба со болката во градите, пациентите со проблеми со дишењето имаат помала веројатност да добијат итна медицинска помош и поголема веројатност да умрат во рок од 30 дена по прекинот“, рече тој. .

Овие наоди покажуваат дека проблемите со дишењето се потценет предупредувачки знак за срцев удар.

„Иако нашата студија покажува дека некои пациенти со срцев удар имаат карактеристични симптоми, овие симптоми не се единствени за оваа популација на пациенти. Се надеваме дека подигањето на свеста за проблемите со дишењето како вообичаен ран симптом на срцев удар ќе придонесе, заедно со повеќе истражувања, за идентификување повеќе карактеристики специфични за срцев удар за да може да се предвиди и евентуално да се спречи во иднина“, додава тој.

Срцев застој, познат и како кардиопулмонален арест, се јавува кога вашето срце одеднаш престанува да пумпа крв низ вашето тело. Некој кој имал срцев удар ќе колабира во несвест. Нивното дишење ќе биде неправилно.

Кога ќе дојде до срцев удар, нема време за губење, тоа е итен случај опасен по живот, а повикувањето на 911 е од витално значење.

Comments are closed.