Недоволното спиење може да го зголеми ризикот од затнати артерии

Живееме во „брзо време“ и на сите ни недостасува сон, а премалку часови сон е поврзан со зголемен ризик од периферна артериска болест (ПАД).

ПАД е честа состојба во која акумулацијата на масни наслаги во артериите го ограничува протокот на крв во мускулите на нозете.

Новото истражување спроведено на Институтот Каролинска во Стокхолм откри врска помеѓу спиењето и зголемениот ризик од периферни артериски заболувања.

“Нашата студија сугерира дека спиењето седум до осум часа навечер е добра навика за да се намали ризикот од оваа болест. Покрај тоа, проблемите со спиењето се меѓу највисоко рангираните поплаки на пациентите со периферна артериска болест”, вели авторот на студијата. , Др. Шуаи Јуан.

Во истражувањето учествувале 650.000 луѓе, а во првиот дел од студијата била спроведена опсервација која требало да ја утврди врската помеѓу времетраењето на спиењето и артериските заболувања. Вториот дел од експериментот вклучува рандомизирани контролирани испитувања кои се состојат од податоци од 608 илјади луѓе.

д-р. Јуан истакна ограничување предизвикано од опсервациската анализа со тоа што не можете да бидете сигурни дали лошите навики за спиење предизвикуваат ПАД или дали ПАД предизвикува лоши навики за спиење.

„Менделовата рандомизација е робустен метод за проценка на каузалноста и обезбедува поголема сигурност за резултатите“, додаде д-р. јуани.

Истражувањата покажаа дека луѓето кои спијат помалку од пет часа навечер имаат речиси двојно поголема веројатност да развијат ПАД, а рандомизираните контролирани испитувања го поддржаа ова откритие.

Недоволното спиење во текот на ноќта и дремењето во текот на денот претходно биле поврзани со зголемен ризик од коронарна артериска болест, која, како и ПАД, е предизвикана од затнати артерии.

Comments are closed.