Како да останете смирени кога сте под стрес?

Не дозволувајте луѓето да ве исфрлат од колосек. Земете сè со зрно сол. Изразите на лицето на лицето што ви зборува, неговиот општ став и вашата врска ќе ви дадат доволно информации за да процените за што всушност се работи.

Смири го егото
Еден од најчестите извори на анксиозност е преанализирањето на одредена ситуација, што може да доведе до зголемен стрес кај поединецот, а причините за кои не се засноваат на вистински настани.

Ова често се случува кога некое лице чувствува дека нешто не е во ред или дека неговата репутација е доведена во прашање. Внатрешниот стрес, кој е резултат на претерано анализирање на сè, може да доведе до изливи на гнев кога нешто ќе тргне наопаку или кога реалноста не го следи совршеното сценарио што човекот го создал во својата глава.

За луѓето кои имаат тенденција да создаваат совршени сценарија и кои се оптоварени со околината, секогаш кога ќе почувствуваат дека се блиску до снимање, треба да запомнат дека одредени ситуации во животот се одраз на околината и шансата, а не на самите нив.

Простувањето на превидите е пожелно
Луѓето кои мислат дека сите се против нив и кои го анализираат секој збор, превртувајќи ја бенигната содржина во главата додека целосно не го изгуби првобитното значење, немаат многу пријатели и тешко се опуштаат во општеството.

Поради оваа карактеристика им е исклучително тешко да најдат и задржат пријатели.

Најдобар начин да и пристапите на оваа многу стресна особина е да го прифатите фактот дека работите не се случуваат само поради вас. Дозволувањето на можноста другите да прават грешки или да имаат превид кој може да ве навреди и да каже нешто погрешно е спас за некој кој не е сигурен во себе и се бори со тоа чувство секој ден.

Простете и заборавете, со насмевка на лицето. Но, не дозволувајте другата крајност на овој проблем. Не дозволувајте луѓето околу вас да ве газат и не прифаќајте го тоа со насмевка.

Земете сè со зрно сол. Изразите на лицето на лицето што ви зборува, нивниот општ однос кон другите и вашата врска во целина ќе дадат доволно информации за да се процени за што всушност се работи. Важно е да им верувате на вашите инстинкти.

Вклучете ги вашите аналитички вештини
Кога ќе се појави тешка ситуација и ќе почувствувате дека полека влегувате во стресна состојба, почнувате да се потите и забрзано да дишете, многу е тешко да се задржи ладна глава. Ова важи и кога ситуацијата е застрашувачка. Не е без причина што стравот е убиец на разумот.

Избегнувајте неконтролиран излив на гнев и обидете се да ги контролирате чувствата со следниот трик:

Кога ќе почувствувате дека ќе изгубите контрола, почнете да броите или да правите лесни математички проблеми во вашата глава. 3 + 1 = 4 или почнете да броите 1,2,3,4,5… Претпоставката е дека мозокот тешко се фокусира на двете дејства, а емоционалните реакции и обработката на математичките функции се на спротивните страни на мозокот.

Понекогаш треба да се свртиш и да си заминеш
Ако некој чувствува дека наскоро би можел да ја изгуби контролата, најдобро е да стави крај на стресната ситуација. Психолозите препорачуваат доколку некој има стресна работа, не е лошо да станете и да прошетате 15 минути за време на работата.

Без разлика на пренатрупаниот распоред и рокови, таа 15-минутна пауза позитивно ќе влијае на концентрацијата и енергијата на човекот.

Исто така на овој начин луѓето се оддалечуваат од стресните ситуации и си даваат можност да ја погледнат ситуацијата од поинаков агол. На овој начин ќе добијат време и ќе ги проучат сите елементи на стресната ситуација, што помага да се опуштат нервите и помагаат да се најдат потенцијални решенија за ситуацијата – без „експлозии“, пренесува 24 sata.hr.

Comments are closed.