Промени кои му се случуваат на телото кога не спиеме доволно

Иако една или две ноќи со прекинат сон ќе ве остави уморни, раздразливи и гладни, тоа веројатно нема да доведе до дополнителни проблеми. Но, недостатокот на сон во текот на подолг временски период може да има сериозни последици.

Д-р Мартин Кинсел откри како недостатокот на одмор може да влијае на ендокриниот систем на неколку начини.

“Ендокриниот систем е систем на жлезди кои произведуваат хормони кои им овозможуваат на клетките да комуницираат едни со други. Тие се одговорни за речиси секоја клетка, орган и функција во телото. Иако хормоналната нерамнотежа може да се обвини за недостатокот на сон, недостатокот на Сонот може да предизвика и хормонска нерамнотежа“, објаснува докторката.

Истражувањата покажаа дека оние кои спијат помалку од седум часа на ден имаат тенденција да добиваат повеќе килограми и имаат поголем ризик да станат дебели од оние кои спијат седум часа, додава тој.

Можни последици:

Нивото на стрес може да се зголеми
Мускулите слабеат
Пад на расположението
Либидото се намалува
Нивото на глад се зголемува
Може да дојде до губење на косата

Comments are closed.