Како играњето со коцки влијае на развојот на детето?

Играњето со коцки е неизбежен дел од растењето на секое дете. Без разлика на трендовите, тие постојат со генерации. При изборот на коцки за вашето дете, пред се мора да ја имате предвид возраста, бидејќи малите коцки не се за помали деца кои лесно можат да ги проголтаат. Се препорачуваат само од шестгодишна возраст, додека за помали деца е погодна поголема коцка, а за бебиња меки коцки без остри рабови. Без разлика на нивните физички карактеристики, тие имаат позитивно влијание врз развојот на детето.

1 Тие го поттикнуваат развојот на креативноста и имагинацијата
Додека создаваат свои креации со блокови, од замоци, бродови, патишта до животни и мостови, децата ја изразуваат својата креативност и ги учат сите начини на кои таа може да функционира. Нема граници.

Не ретко во текот на играта детето почнува да зборува само со себе, на предметите што ги направил да им дава својства на живи суштества и да создава некаква интеракција со нив, а сето тоа дополнително ќе влијае на имагинацијата. Кога ќе забележите дека децата си играат така, дозволете им да создадат своја мала империја. Не ги задржувајте. Нека тече природната игра.

2 Тие придонесуваат за моторниот развој
На возраст од неколку месеци, бебето почнува самоиницијативно да ги фаќа предметите околу себе, но сè уште не може долго да ги држи во рака. Кога ќе наполни една година, неговото сфаќање станува покомплексно, па може да држи некој предмет некое време, да го спушти, повторно да го подигне. Тогаш таа е подготвена да си игра со коцки соодветни за возраста (меки и големи) и да изгради разни кули од нив.

Така детето учи за новите ситуации, новите движења и светот околу него. Како што старее, грубата моторика се заменува со фината моторика, а исклучително е важно да се поттикнуваат уште од мали нозе. Коцките играат голема улога во ова. Со редење коцки, детето ги координира движењата на прстите и очите.

3 Развиваат логично и критичко размислување
Додека детето ги натрупува коцките, мора да размисли за нивниот распоред. Доаѓа сосема спонтано. Прво ги набљудува, а потоа почнува да ги групира по бои, големини или системи познати само нему. Сè што прави, дури и ако не успее неколку пати, придонесува за критичко и логично размислување на детето.

Детето создава асоцијации во мозокот кои ги поврзува со она што веќе го научило.

Играјте со вашето дете со блокови колку што е можно почесто. Запомнете како беше кога уживавте повеќе од се, но оставете го детето да ја води играта. Не му ги наметнувајте своите идеи.

Comments are closed.