Знаци дека сте премногу уморни за да возите

Ако почнете да зевате додека сте зад воланот, исправете се на вашето седиште и фокусирајте се на сообраќајот бидејќи и најмалото микро-спиење може да предизвика фатална несреќа. Секоја година стотици луѓе на овој начин ги губат своите животи во сообраќајот.

Микросонот е многу краток период на спиење кој се мери во секунди, велат експертите.

Ако возите 100 километри на час и ги затворите очите само две секунди, ќе поминете 56 метри, вели германската агенција за безбедносна инспекција TÜV.

Ако очите ви се затвораат и главата ви овенати и одеднаш се грчете… ако сте доживеале нешто од овие, веројатно веќе сте спиеле во микро.

Важно е да обрнете внимание на знаците што ви ги испраќа телото за да ја избегнете оваа состојба, која може да биде опасна по живот додека возите.

Предупредувачките знаци вклучуваат често прозевање, триење на очите, ненадејни треперења или често мрдање во седиштето. Експертите предупредуваат дека ова се последните знаци после кои треба да застанете и да дремнете пред да продолжите да возите. Се препорачува да се направи пауза од 10 до 20 минути.

Ризикот од микросон е поголем кога возите во време кое не е во согласност со биоритамот на вашето тело. Луѓето се биолошки најуморни помеѓу два и пет наутро и околу два попладне.

Тој период на замор не е ист кај сите луѓе, па затоа е важно да го знаете сопствениот биоритам и да не возите кога се чувствувате уморни. Некои луѓе се чувствуваат поуморни навечер, а на некои им треба подолго време да се разбудат наутро.

Ранобудниците кои лесно стануваат од креветот и се чувствуваат одморени и енергични од утрото, обично се попоспиени попладне и навечер. На таквите луѓе им се препорачува да одат на прошетка во попладневните часови за да добијат свеж воздух пред да седнат зад воланот.

Од друга страна, ноќните птици потешко се будат наутро, но се чувствуваат поенергични попладне. Ако сте во оваа група, погрижете се да имате доволно време да се разбудите наутро за да бидете повнимателни и повнимателни кога ќе седнете зад воланот.

Дури и оние кои секојдневно патуваат на работа се изложени на ризик од микро сон.

Секое утро возат веднаш по будењето и повторно на крајот од работниот ден. Се смета дека нивото на концентрација и будност е многу ниско кога луѓето се враќаат од работа и тоа е едно од најлошите времиња за возење.

Статистиката од Германија укажува дека повеќето несреќи предизвикани од замор се случуваат помеѓу шест и осум наутро и помеѓу два и четири попладне.

Без разлика на времето од денот, заморот е проблем кој треба да се сфати сериозно. Заморот го намалува нивото на концентрација, но и способноста за брзо реагирање.

Исто така, важно е да се запамети дека возачите генерално често ги преценуваат своите можности.

Comments are closed.