Црвени или бели компири: По што се разликуваат и што е поздраво?

Постојат неколку видови на компири, но најчесто се користат бели или црвени. И двата вида на компири се богати со јаглехидрати, специфичен тип на јаглехидрати кои ги одржуваат цревата здрави. Јадењето црвени и бели компири исто така може да ви помогне да внесете доволно калиум и витамин Ц.

Гледајќи ја содржината на хранливи материи и хранливата вредност, и белиот и црвениот компир се многу слични. И двете се богати со јаглехидрати, калиум и витамин Ц и содржат приближно 150 калории. Но, начинот на кој ги подготвувате компирите влијае на тоа колку оваа храна всушност ќе биде добра за вашето тело и здравје. Подобро е да се јаде печен и варен компир отколку пржен.

Главната разлика помеѓу овие два вида компири е содржината на јаглени хидрати. Имено, просечниот бел компир содржи 36,5 грама јаглени хидрати, а црвениот 33,9 грама. Покрај тоа, белиот компир има малку повеќе калории (159) од црвениот компир (151).

Една од најголемите придобивки на црвениот и белиот компир е тоа што тие содржат вид на скроб кој е сличен на влакна и јаглехидрати кои вашето тело не може да ги свари. Овој тип на скроб поминува низ желудникот и тенкото црево, а потоа почнува да ферментира во дебелото црево.

Добрите бактерии во цревата се хранат со ферментација, поради што компирот е класифициран како пробиотска храна. Овој процес им помага на добрите бактерии да се размножуваат, така што тие ги надминуваат лошите бактерии и ги одржуваат вашите црева здрави.

Покрај тоа што помага во контролата на шеќерот во крвта, отпорниот скроб во компирот може да ви помогне и да се чувствувате сити, да спречите запек, да го намалите лошиот холестерол и ризикот од рак на дебелото црево.

Компирите исто така се богати со калиум и витамин Ц кои ја одржуваат кожата здрава, помага во метаболизмот на протеините и игра важна улога во вашиот имунолошки систем. Црвените краставици имаат мала предност во однос на белите краставици овде, бидејќи содржат речиси двојно повеќе антиоксидантни соединенија, во зависност од тоа колку се пигментирани.

Накратко, и двата вида имаат свои предности, а начинот на подготовка е клучен за компирот да биде добар и здрав за вас. Многумина сакаат помфрит, но тоа не е најздравата опција бидејќи компирот се пржи на многу масло, а потоа многу се посолува, пишува Livestrong.

Црвениот компир може да има помалку калории и јаглехидрати, но белиот или жолтиот компир се подобар извор на железо и калциум.

Comments are closed.