Стоењето на едната нога е знак за добро здравје

Истражувањата покажуваат дека способноста на луѓето да застанат на една нога е показател за добро здравје и дека практикувањето стоење на едната нога може да ја зголеми кондицијата, а можеби и долговечноста.

Способноста да се застане на една нога е поврзана со добро ниво на физичка активност и намален ризик од падови, но и со квалитетот и должината на животот.

Неможноста да се одржи рамнотежа 20 секунди или подолго додека стоите на една нога кај инаку здрави луѓе е поврзана со зголемен ризик од оштетување на малите крвни садови во мозокот и намалена способност за разбирање на концептите.

Бременоста, менопаузата, хроничните болести и пензионирањето, исто така, влијаат на нашата сила и рамнотежа и способност да останеме исправени, главно поради начинот на кој тие влијаат на нашата способност и мотивација да се вклучиме во редовна физичка активност.

Долгите периоди на седење или лежење во текот на денот се поврзани со помала мускулна сила, ризик од паѓање, понекогаш без оглед на количината на умерена или енергична физичка активност во која се занимава. Луѓето кои седат долго време имаат поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2, поголем струк и дебелина.

Вежбајте да стоите на една нога

Можете да ја подобрите вашата способност да стоите на една нога на која било возраст и да ја подобрите рамнотежата.

Стоењето на едната нога може да биде уште поголем предизвик ако ги затворите очите додека го правите тоа. Ова вреди да се практикува бидејќи ја помага нашата долгорочна способност да одржуваме рамнотежа и го намалува ризикот од паѓање. Со отворени очи, телото станува мрзеливо и се потпира на видот за да ни помогне да одржиме рамнотежа. Ако ги затвориме очите, другите сетила ќе работат подобро. Повеќето луѓе можат да стојат на едната нога многу помалку време со затворени очи отколку кога очите им се отворени. Затоа е добро да имате нешто во близина за да се држите.

Исто така, постојат докази дека за оние над 70 години, ако стојат на секоја нога по една минута, три пати на ден, тоа исто така може да помогне да се подобри густината на коските на колкот. Посилната минерална густина на коските на колкот значи помала веројатност да се скршат ако паднат.

Comments are closed.