Како пивото влијае на вашето здравје

Од 2007 до 2020 година, тим на научници во Шпанија спроведе истражување за здравствените ефекти на претежно алкохолните пијалоци. Некои од студиите што ги прегледале научниците сугерираат дека состојките кои природно се наоѓаат во пивото, освен алкохолот, може да бидат добри за здравјето. Бидејќи побарувачката за безалкохолно пиво е поголема од кога било, ова е исто така добра вест за оние кои сакаат пиво, но избегнуваат алкохол.

Друг заклучок дошол во текот на истражувањето е дека умереното консумирање пиво добро влијае на здравјето. Еден пијалок на ден за жени и два за мажи се максимум, тврдат тие.

Умереното консумирање пиво штити од кардиоваскуларни заболувања

Истражувачите тврдат дека пет од шесте студии што ги избрале за преглед тврдат дека умереното консумирање алкохол може да заштити од развој на кардиоваскуларни болести.

Пивото ги штити мажите од развој на дијабетес

Истражувачите изјавија дека мажите кои воопшто не пијат алкохол се изложени на поголем ризик да развијат абнормални нивоа на гликоза од оние кои пијат пиво повремено.

Пивото е поврзано со здрава густина на коските

Ако ја погледнеме густината на коските и ризикот од фрактури на коските кај постарите лица, истражувачите тврдат дека оние кои консумирале дури и малку пиво се изложени на помал ризик.

Тие, исто така, понудија научно објаснување: „Другите состојки во пивото работат синергично со силиконот за да ги стимулираат остеобластните клетки кои ја поправаат структурата на коските и помагаат во реминерализацијата на коските и забите“.

Пивото може да го намали холестеролот

Неколку студии покажуваат дека пивото помага во развојот на добриот холестерол и го регулира производството на лошиот холестерол во телото, благодарение на неговата висока содржина на антиоксиданси.

Важно е да се додаде дека тоа се случува кога се консумира многу мала количина пиво, пренесува EatThis.

Comments are closed.