Користете го овој трик за да препознаете дали маслиновото масло е квалитетно

Ако често се двоумите за тоа кое маслиново масло да го купите и како да знаете дали е квалитетно и чисто, лесно можете да го препознаете користејќи едноставен трик.

Иако на повеќето луѓе сите шишиња маслиново масло изгледаат исто и ќе верувате што пишува на етикетата, експертот за интегративна исхрана д-р Кортни Свон вели дека купените марки на маслиново масло не се ни приближно со ист квалитет, па дури и 75 до 80 проценти од производите на полиците на продавниците не се поврзани.со напишаното на нив.

„Дури и ако на шишето масло пишува дека е 100 проценти маслиново масло, тоа не мора да биде случај бидејќи производителите и трговците на мало често додаваат масло од соја, масло од канола и сончогледово масло во маслиновото масло за да заштедат пари“, вели експертот.

Како да знаете дали чистото маслиново масло е навистина чисто?

„Карактеристични се две работи. Кога ќе го истурите, треба да има многу темно зелена боја, а кога ќе го вкусите, неговиот вкус треба да биде многу остар“, вели тој.

Иако е сепак важно на шишето да пишува 100 проценти маслиново масло, не треба да го прифаќате зборот на секоја марка, додава тој, па затоа е добро да се направи дополнително истражување пред да се купи.

„Доброто маслиново масло не само што го подобрува вкусот на храната, туку може да го подобри и здравјето со текот на годините, бидејќи е полно со здрави масти, антиоксиданси и витамини и е значително помалку преработено од многу други“, заклучи таа.

Comments are closed.