Додавањето млеко во кафето може да има здравствени придобивки за кои не сме знаеле

unsplash.com

Не е тајна дека кафето им носи радост на луѓето ширум светот. Ја загрева душата, ни помага да се концентрираме, ги зближува луѓето, а да не зборуваме за прекрасниот мирис и неговиот неодолив вкус. Истражувачите од Универзитетот во Копенхаген истражувале дали додавањето малку млеко во кафето е добро за нашето здравје.

Науката покажа дека само мирисот на кафето може да направи да се чувствуваме будни, а за среќа на љубителите на кафе, утврдени се и неговите здравствени придобивки. Кафето е извор на антиоксиданси кои се борат против воспаленијата, а пиењето пред вежбање помага да се забрза согорувањето на мастите.

Сега една нова студија сугерира дека додавањето на малку млеко богато со протеини може да ги зголеми здравствените придобивки од шолја кафе.

Истражувачите од Универзитетот во Копенхаген во Данска испитувале како антиоксидансите наречени полифеноли комуницираат со аминокиселините, градежните блокови на протеините, и откриле дека нивното комбинирање има двојно поголем ефект во борбата против клеточното воспаление отколку само полифенолите.

Полифенолите може да се најдат во многу храна, вклучувајќи кафе и чај, овошје и зеленчук, црвено вино и пиво. Како и другите антиоксиданси, претходните студии сугерираат дека некои полифеноли можат да ја спречат и забават оксидацијата на здравите хемикалии и да го заштитат нашето тело од болести.

Се смета дека тие го прават тоа делумно преку контролирање на воспалението, комплексен имунолошки одговор кој вклучува клетки наречени макрофаги кои ослободуваат неколку воспалителни медијатори. Воспалението помага да се заштити од инфекција, но ако не се контролира правилно, може да доведе до болести како што се дијабетес тип два, Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

Што вели хемијата?
Кофеинската киселина (CA) и хлорогената киселина (CGA) се полифеноли за кои е добро познато дека имаат антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти, но авторите сакаа да знаат дали реакциите на овие полифеноли со други хемикалии можат дополнително да влијаат на имунолошкиот регулатива.

Адуктите се производи кои се формираат кога две или повеќе молекули се спојуваат заедно. Во овој случај, аминокиселината цистеин (Cis) – која се наоѓа во млечните производи – била комбинирана со полифенолите CA и CGA – кои се наоѓаат во кафето – за да се направат адукти на CA-Cis и CGA-Cis.

За да го поддржат ова истражување, авторите успешно демонстрираа во последователна студија дека полифенолите се врзуваат за протеините во напитокот од кафе со млеко.

„Нашиот резултат покажува дека реакцијата помеѓу полифенолите и протеините се јавува и во некои пијалоци од млечно кафе што ги проучувавме. Всушност, реакцијата се случува толку брзо што беше тешко да се избегне некоја од намирниците што ги проучувавме досега“, вели технологот за преработка на храна и коавтор на двете студии, Маријана Нисен Лунд.

Во оваа студија, истражувачите користеа секвенционирање на РНК за да ги проучат имунорегулаторните ефекти на CA-Cis и CGA-Cis во клетките на макрофагите подложени на вештачко воспаление.

Тие, исто така, ги тестираа ефектите на CA и CGA и ги споредија со контролната група на макрофаги кои не беа изложени на полифеноли или Cis адукти.

Како што се очекуваше, полифенолите CA и CGA ги инхибираат воспалителните одговори, особено производството на реактивни видови кислород (ROS), простагландин Е2 (PGE2) и цитокините интерлеукин-6 и факторот на туморска некроза (TNF).

Допрва треба да дојде дополнително истражување
„Интересно е што сега забележавме антиинфламаторно дејство во експериментите со клетките. И очигледно, ова само не натера да се заинтересираме подетално да ги разбереме овие здравствени ефекти. Така, следниот чекор ќе биде проучување на ефектите кај животните“, вели имунологот и раководител на студијата, Ендрју Вилијамс.
Потребни се дополнителни истражувања за да се открие зошто и што значат овие резултати во пракса за здравјето на луѓето. Оваа студија испитуваше само како еден тип на имунолошки медијатори реагира на хемикалии слични на кафе во лабораториски услови.

„Нашите резултати може да се користат како важна референца во примената на адуктите формирани од фенолни соединенија и амино киселини во идните функционални храни или медицински производи насочени кон модулирање на метаболички, невролошки или болести поврзани со имунитетот“, заклучуваат истражувачите во нивниот труд.

Comments are closed.