Две намирници кои треба да ги избегнувате пред спиење

Нутриционистот и доктор Алексеј Ковалков рече дека не е препорачливо да се консумира млеко или јогурт пред спиење.

„Подобро е да ги исфрлите сите јаглехидрати пред спиење. Исто така, не треба да земате храна од млечно потекло или која содржи млечни киселини. Ако пиете чаша млеко навечер, всушност внесувате една и пол лажичка лактоза, односно млечен шеќер, кој е поврзан со лачењето на инсулин“, истакна Ковалков.

Според него, снегулките, бавните јаглехидрати и овошјето исто така не треба да се јадат пред спиење.

Наместо тоа, вели нутриционистот, би било подобро да се јаде зеленчук и морска храна во ограничени количини.

Ковалков исто така забележува дека зеленчукот не треба термички да се обработува, бидејќи нутритивните вредности се губат при обработката.

Comments are closed.