Дали медот е соодветна замена за шеќерот?

Конзумирањето суров мед од еден цветен извор може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта и да го намали нивото на холестерол кога се зема во контекст на здрава исхрана, според студијата објавена во Nutrition Reviews.

„Овие резултати се изненадувачки бидејќи медот содржи околу 80 проценти шеќер. Не велиме дека треба да почнете да јадете мед ако во моментов избегнувате шеќер, ова е повеќе за замена. Ако користите шеќер, сируп или друг засладувач Замената на тие шеќери со мед може да ги намали кардио-метаболните ризици“, рече во изјавата Таусиф Кан, постар истражувач кој ја водеше студијата и научен соработник во областа на нутриционистичката наука на Медицинскиот факултет Темерти во Торонто.

Истражувачите спроведоа систематски преглед и мета-анализа на 18 клинички испитувања во кои беа вклучени над 1.100 учесници за да го утврдат ефектот на медот врз срцевите и метаболичките фактори на ризик, се вели во студијата.

„Во нашата студија ги комбиниравме резултатите од сите испитувања на мед на луѓе кои ги проучуваа метаболичките болести“, рече Кан.

Консумирањето мед е поврзано со пониски нивоа на гликоза во крвта, вкупен холестерол и триглицериди. Кан објасни дека големината на намалувањето на гликозата и холестеролот е „клинички многу мала“.

„Сепак, тоа покажува дека нема штета кога станува збор за земање мед и дека малото намалување може да биде корисно и на долг рок“, објасни тој.

Кан истакна дека постои разлика помеѓу преработен и суров мед во однос на здравствените придобивки, па затоа објасни дека конвенционалната обработка на мед вклучува процедување и филтрирање, а потоа загревање за краток временски период за да се намали влагата.

Ова, вели Кан, овозможува полесна манипулација со медот, но всушност го оштетува медот, а многу од неговите биоактивни соединенија го губат својот ефект.

Тој им препорача на луѓето да размислат за додавање мед во нивната исхрана доколку „уживаат во вкусот и сакаат да додадат разновидност во нивната севкупна нутритивна исхрана“.

Тој исто така истакна дека луѓето би можеле да експериментираат со замена на шеќер со мед, но треба да имаат на ум дека медот има посладок вкус, па затоа ќе бидат потребни помали количини.

Comments are closed.