Осум чаши вода дневно се премногу за повеќето луѓе

Препораката дека секој од нас треба да пие осум чаши вода дневно е веројатно преголема количина за повеќето луѓе, тврдат научниците. Покрај тоа што немаат здравствени придобивки, непотребно се трошат огромни ресурси за производство на вода за пиење.

Препораката да се пијат најмалку осум чаши вода дневно стана прифатена мудрост и речиси редовно се појавува во здравствените препораки. Меѓутоа, најновата работа, заснована на една од најдеталните студии досега за внесот на вода, открива дека ние внесуваме вода на различни начини.

Како што покажаа истражувањата, на многу луѓе им требаат само околу литар и пол до 1,8 литри дневно, многу помалку од два литри што обично се препорачуваат.

„Оваа препорака воопшто не е научно поддржана. Повеќето научници не се сигурни од каде доаѓа оваа препорака“, тврди Јосуке Јамада од Националниот институт за биомедицински иновации, здравје и исхрана во Јапонија и еден од главните автори на трудот.

Една од забелешките се однесува на тоа што претходните проценки на дневните потреби за вода воопшто не ја земаа предвид водата од храната, што исто така значително придонесува за нашиот вкупен дневен внес.

„Доколку јадете само леб, сланина и јајца, нема да добиете многу вода од храната, но ако јадете месо, зеленчук, риба, тестенини и ориз, можете да задоволите околу 50 отсто од дневните потреби за вода од храната. вели Јамада.

Студијата, објавена во списанието Science, го проценува внесот на вода на 5.604 луѓе на возраст од осум дена до 96 години од 23 земји. Истражувањето вклучило луѓе кои пиеле чаша вода во која некои од атомите на водород биле заменети со деутериум, стабилен изотоп на водород кој природно се јавува во човечкото тело и е безопасен.

Стапката на елиминација на вишокот деутериум требаше да открие колку брзо водата се метаболизира во нашето тело. Истражувачите откриле дека ова значително зависи од возраста, полот, нивото на активност и условите на околината. Луѓето кои живеат во топла и влажна клима и на големи надморски височини, како и спортистите, трудниците и доилките имаат побрза екскреција, што значи дека треба да пијат повеќе вода.

Кој треба да пие најмногу?

Потрошувачката на енергија е најголемиот фактор за циркулација на водата во организмот, а најголеми вредности се забележани кај мажите на возраст од 20 до 35 години, со просечни 4,2 литри дневно. Ова се намалува со возраста, просечно 2,5 литри дневно за мажи во деведесеттите години.

Жените на возраст меѓу 20 и 40 години имале просечна циркулација од 3,3 литри, што до 90-тата година паднала на два и пол литри. Спортистите метаболизираат околу еден литар вода повеќе од оние кои не се спортисти. Новородените бебиња се рекордери, при што 28 проценти од водата циркулира низ телото во текот на еден ден.

„Оваа студија покажува дека заедничката препорака дека сите ние треба да пиеме осум чаши вода – или околу два литри на ден – е веројатно превисока за повеќето луѓе во повеќето ситуации и политика „една големина за сите“ за вода. внесот не е поддржан од овие податоци“, вели коавторот на истражувањето, професор Џон Спикман од Универзитетот во Абердин.

„Мислам дека тоа е препорака која многу луѓе едноставно ја игнорираат и следат што им кажува нивното тело“, додава проф. Спајкмен.

Тоа што ќе пиеме повеќе вода отколку што му е потребно на организмот нема да биде штетно за нашето здравје, но производството на чиста вода за пиење воопшто не е мала цена, нагласуваат авторите.

„Ако 40 милиони возрасни лица во ОК ги следеа упатствата и пиеја половина литар чиста вода повеќе отколку што им треба секој ден, тоа се 20 милиони литри вода потрошени секој ден“, забележува Спикман.

Comments are closed.