Брзината со која пиете кафе може да го иритира вашиот стомак

unsplash.com

Постојат неколку причини зошто вашите црева се бунтуваат кога ќе испиете шолја кафе, а излегува дека брзината со која го правите тоа може да биде една од нив. Што е проблемот со пиењето премногу кафе и како тоа може да доведе до дигестивни нарушувања, одговори диететичарката Меди Паскарело од Бруклин.

Според Pasquarello, волуменот на течност што ја внесувате дефинитивно може да го наруши нормалниот дигестивен процес.

„Штом ќе почнете да пиете течност или да јадете храна, рецепторите за вкус на вашиот јазик комуницираат со мозокот во каскада од антиципативни рефлекси кои го подготвуваат вашето тело за обработка и варење“, вели таа, додавајќи дека „серијата мали голтки во суштина го информира мозокот дека пиете течност, што укажува дека треба да се подготви да ги апсорбира сите хранливи материи од таа течност“.

Во суштина, уживањето во пијалокот, наместо брзо голтање, помага да се подготват вашите плунковни ензими, обезбедувајќи добар почеток на процесот на варење.

Од друга страна, брзите и големи голтки може да ги попречат нормалните процеси, пишува wellandgood.com, пренесува City Magazine.

„Со држење на пијалокот во устата малку подолго пред голтање, односно со пиење мали голтки, вашата плунка има повеќе време да дојде во контакт со течноста, што може да биде корисно од гастроинтестинална гледна точка“, вели диететичарот. .

Пиењето големи голтки, исто така, може да доведе до аерофагија или голтање премногу воздух, што може да придонесе за дигестивни проблеми.

„Аерофагијата може да има непријатни симптоми како што се надуеност, гасови, гадење, подригнување или болка“, вели Паскарело.

Таа исто така вели дека овој процес нуди дополнителни импликации за пијалоците кои содржат стимуланси како кафе или депресанти како алкохол, бидејќи брзината со која ги консумирате ќе влијае на тоа колку брзо овие супстанции влегуваат во вашиот крвоток.

Comments are closed.