Трчање или пешачење – што е подобро за телото?

Трчањето, во просек, согорува речиси половина калории од пешачењето. Сепак, одењето на прошетка нуди безброј здравствени придобивки.

Предност на пешачење

Едноставната прошетка има многу придобивки за телото – го подигнува расположението, ги подобрува когнитивните функции, го намалува крвниот притисок, па дури и ни помага да спиеме подобро.

Друга придобивка од пешачењето е тоа што го поддржува здравјето на коските. Одење, трчање и планинарење може да ги зајакнат коските со зголемување на минералната густина на коските. Посилните коски создаваат поцврст скелет кој е поотпорен на падови и скршеници.

Предност на трчање

Трчањето согорува калории релативно брзо.

Исто така, една студија објавена во International Journal of Environmental Research and Public Health во 2020 година покажа дека трчањето значително влијае на менталното здравје, особено на намалување на стресот, анксиозноста и депресијата.

Трчањето ја подобрува циркулацијата на крвта во мозокот, што го зголемува вашето расположение и ви помага подобро да управувате со стресните ситуации.

Comments are closed.