Најлошата храна за метаболизмот

Најдобрите намирници за забрзување на метаболизмот се оние на кои им е потребно подолго време да се сварат и да ве остават да се чувствувате задоволни, додека најлоши за вашиот метаболизам се оние кои брзо се претвораат во гликоза.

Истражувањето објавено во 2021 година покажа дека нашиот метаболизам останува релативно конзистентен од 20 до 60 години, а потоа почнува да забавува како што старееме. Значи, нема многу што можете да направите за да го промените вашиот метаболизам.

Храната богата со протеини, на пример, има висок термички ефект, што значи дека бара од вашето тело да работи понапорно за да ги свари, забрзувајќи го вашиот метаболизам.

Во исто време, постојат намирници кои не предизвикуваат согорување маснотии и всушност можат да го оштетат вашиот метаболизам. А најлошата храна што треба да ја јадете ако сакате да го зајакнете метаболизмот се едноставни шеќери без влакна, како бел леб.

Едноставните јаглехидрати – како слатки, газирани пијалоци и зашеќерени десерти – му даваат на вашето тело брз излив на енергија бидејќи брзо се разградуваат, но потоа, исто толку брзо, ќе се чувствувате летаргични и гладни. Тие имаат тенденција да ве направат гладни и можат да поттикнат прејадување, така што храната со висок ГИ е поврзана со зголемување на телесната тежина. Спротивно на тоа, сложените јаглехидрати како цели зрна кои имаат низок ГИ имаат тенденција да придонесат за губење на тежината бидејќи им треба подолго време за да се варат и бараат повеќе калории за да го направат тоа.

Споредувајќи ги мерењата од двата оброци, истражувачите откриле дека на испитаниците им треба значително повеќе енергија за да сварат сендвич со целосна храна отколку сендвич со обработена храна и заклучија дека преработените состојки, особено белото брашно, го намалуваат метаболизмот за 50 проценти.

Comments are closed.