Како сауната влијае на нашето здравје

Повеќето луѓе не знаат дека сауната треба да се користи само 15 минути дневно и дека не се препорачува за луѓе кои имаат некои здравствени проблеми. Има бројни придобивки за телото и здравјето, експертите истакнуваат дека користењето на сауна може да биде штетно доколку се претера.

Сауната е дел од културата и начинот на живот во Норвешка, Финска, Шведска, Русија… Посетата на сауната доживеа нејзино проширување по Втората светска војна. Постојат неколку различни видови сауни, но секоја од нив носи одредени придобивки за телото и здравјето, тврдат експертите.

Истражувањата на оваа тема покажаа дека редовното користење на сауна првенствено промовира губење на тежината, го забрзува метаболизмот, ја чисти кожата, има антиинфламаторно дејство, ја подобрува циркулацијата, ги отвора дишните патишта, помага во борбата против стресот и ја подобрува работата и здравјето на срцето. и кардиоваскуларниот систем.

Користењето на сауна има свои недостатоци

И покрај многуте предности, една работа е клучна. Користењето на сауна може да биде штетно доколку се претера, предупредуваат експертите. Престојот во сауна подолго од 15 минути може да доведе до несакани последици како што се дехидрација и забрзано чукање на срцето.

Не смеете да користите сауна доколку страдате од епилепсија и болести на срцето и крвните садови, ако имате вграден стент и пејсмејкер, миокардитис, ендокардитис и дегенеративни срцеви заболувања со ангина пекторис.

Лекарите посочуваат и дека трудниците, лицата со ослабен имунолошки систем и сите кои се опоравуваат од операција не треба да користат сауна. Исто така, препорачливо е да го прескокнете влегувањето во сауна после јадење и пиење алкохол.

Comments are closed.