Честата употреба на антибиотици ја зголемува инфламаторната болест на цревата за речиси 50 проценти

Честата употреба на антибиотици може да резултира со зголемена шанса за развој на инфламаторни заболувања на цревата, како што се Кронова болест или улцеративен колитис, за речиси 50 отсто кај луѓе постари од 40 години, според една нова данска студија.

Истражувачите го следеле здравјето на повеќе од шест милиони жители на Данска во период од десет години и откриле дека земањето антибиотици е поврзано со зголемен ризик од развој на воспалителна болест на цревата.

Студијата сугерира дека ефектот е кумулативен.

Сите возрасни групи се подложни на развој на воспаление, особено оние над 40 години.
Научниците исто така забележале дека ефектот од земање антибиотици е видлив кај сите возрасни групи, а особено склони кон тоа се луѓето над 40 години.

Ако припаѓате на возрасната група помеѓу 40 и 60 години и често сте земале антибиотици во последните пет години, изложени сте на 48 отсто поголем ризик од развој на воспалителна болест на цревата, според данските истражувачи.

Деведесет проценти од учесниците во студијата примиле антибиотици како дел од истражувањето.

Истражувачите последователно забележале 36.000 случаи на улцеративен колитис и скоро 17.000 нови случаи на Кронова болест.

„Студијата покажува дека земањето антибиотици е поврзано со поголем ризик од развој на воспалителна болест на цревата кај постарите возрасни лица во споредба со помладите луѓе. Во исто време, забележавме зголемен ризик од развој на воспалителни болести на цревата четири до пет години по изложувањето на антибиотици и по употребата на група антибиотици кои често се користат за лекување на патогени гастроинтестинални микроорганизми“, објавија научниците во стручното списание „ Црев“.

Тие објаснија дека земањето антибиотици може да предизвика трајни промени во микробната средина, што придонесува за развој на воспалителни болести на цревата.

Бои за храна и воспалителна болест на цревата
Една неодамнешна студија покажа дека популарната боја за храна „allura red AC“, која се користи за подобрување на бојата и текстурата на безалкохолните пијалоци и слатките, може да го наруши функционирањето на цревната бариера и да го зголеми ризикот од развој на воспалителна болест на цревата.

Боите на храната го зголемуваат количеството на серотонин, па можат да влијаат на промената на составот на цревната микробиота, што ги прави луѓето поподложни на воспалителни болести на цревата.

Професорот Вејлул Кан од Универзитетот Мекмастер во Обединетото Кралство вели дека откритието на данските научници е „важен чекор што треба да ја предупреди јавноста за потенцијалната штета што ја предизвикуваат боите за храна“.

Comments are closed.