Кафе на празен стомак: Колку е опасно?

unsplash.com

Кафето има некои предности за организмот, може да ве разбуди, да влијае на подобра концентрација, може да го зголеми нивото на енергија, но и да спречи појава на некои состојби. Сепак, потребна е посебна претпазливост кога се пие кафе бидејќи, на пример, премногу кафе во еден ден може да има несакани ефекти, а иако изгледа како добра идеја, кафето на празен стомак навистина не се препорачува.

Кафето на празен стомак може значително да влијае на некои функции во телото, а горчината на кафето може да го поттикне производството на стомачна киселина, што може да доведе до горушица.

Несакани ефекти од кафе на празен стомак:

  1. Дигестивни проблеми

Кафето на празен стомак кај некои ќе предизвика дигестивни проблеми, кои започнуваат со првите голтки и траат со часови. Може да се појави варење, абдоминална болка, надуеност, металоиди, рефлукс на стомачна киселина во хранопроводникот, гадење, дијареа или запек.

  1. Кортизолот се зголемува

Зголеменото ниво на овој хормон на стрес може да предизвика висок крвен притисок, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Откако кортизолот ќе се зголеми првото нешто наутро, ќе биде потребно извесно време овој хормон да се врати во рамнотежа. Од друга страна, се покажа дека е мало зголемување кое најверојатно не влијае на целокупното здравје.

  1. Чувство на нервоза

Кафето може да предизвика немир во телото, како и нервоза и вознемиреност, кои можат да настанат откако кафето ќе се апсорбира во телото, околу 45 минути по пиењето. Исто така, кај некои луѓе, пиењето кафе во секое време од денот може да доведе до палпитации на срцето.

  1. Главоболка

Премногу кафе може да предизвика и главоболки или мигрена кои можат да траат цел ден и да влијаат на секојдневните активности.

Важно е да се напомене дека кафето на празен стомак нема да ги предизвика овие несакани ефекти кај сите, а истражувањата исто така се поделени. Некои нема да имаат никакви проблеми и сепак ќе можат да пијат кафе секое утро, додека други треба да внимаваат.

Comments are closed.