Темното чоколадо ги намалува проблемите со срцето, притисокот и шеќерот во крвта

Темното чоколадо се смета за здраво задоволство, со 70 или повеќе проценти какао, богато е со растителни соединенија наречени флавоноиди и флаваноли, кои се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања и други кардиоваскуларни придобивки.

Многу истражувања веќе покажаа дека темното чоколадо спаѓа во групата на здрави намирници кои имаат одредени здравствени придобивки, а најновата студија објавена минатата недела откри дека може да го поттикне и слабеењето.

Британскиот весник за клиничка фармакологија наведува дека чоколадото влијае на невротрансмитерите како што се допамин, серотонин и ендорфин, а истражувањето спроведено на 14.000 возрасни лица наведува дека консумирањето темно чоколадо ја намалува веројатноста за депресивни епизоди за 57 проценти.

Освен тоа, сировото какао е полно со флаваноли, за кои се верува дека ја подобруваат циркулацијата, го намалуваат крвниот притисок и воспалението и го намалуваат нивото на холестерол.

Така, едно истражување покажа дека умереното консумирање чоколадо од три реда чоколадо месечно може да го намали ризикот од срцева слабост за 13 проценти.

Чоколадото содржи кофеин и теобромин, природни стимуланси, но содржи и шеќер кој му дава енергија на телото, што е уште една причина зошто темното чоколадо е најздраво, без додаден шеќер.

Студијата објавена минатата година во списанието Scientific Reports покажа дека здравите возрасни кои консумираат какао богато со флаванол, исто така, се подобри во решавањето на различни проблематични задачи.

Суровото какао е полно со флаваноли, за кои се верува дека ја подобруваат циркулацијата, го намалуваат крвниот притисок и воспалението и го намалуваат нивото на холестерол.

Comments are closed.