Пет работи кои се особено лоши за вашето здравје

Дали лошите навики го уништуваат вашето здравје и среќа? „Нашето однесување не само што влијае на нашето физичко здравје, туку влијае и на нашата ментална благосостојба“, вели психологот д-р Вилијам Орм.

Според лекарите, следните пет работи се особено лоши за вашето здравје, пренесува магазинот City.

Лош квалитет на сон

Постојаниот неквалитетен сон може да биде катастрофален за вашето здравје, предупредуваат експертите. „Човечките суштества се единствениот вид кој намерно се лишува од сон без очигледна корист“, вели д-р Метју Вокер, директор на Центарот за наука за спиење на Универзитетот во Калифорнија, Беркли.

„Многу луѓе минуваат низ животот во состојба на лишување од сон без воопшто да се свесни за тоа. „Секоја болест што не убива во развиените земји има причинска и значајна поврзаност со недостатокот на сон“, вели тој.

Вишокот сало на стомакот

Овозможувањето на акумулацијата на салото на стомакот да излезе од контрола може негативно да влијае на многу аспекти на вашето здравје и благосостојба.

„Салото на стомакот е најопасниот вид на маснотии бидејќи се развива во стомачната област и може да ги опкружува внатрешните органи“, вели д-р Џејмс де Лемос и додава: „Истражувањето во медицинскиот центар Југозападен покажа дека овој тип на маснотии го зголемува ризикот од развивање на неколку видови здравствени проблеми, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес, проблеми со црниот дроб, некои видови рак и ризик од ненадејна смрт“.

Премногу време во седечка положба

Лекарите предупредуваат дека седењето по цел ден е страшно за вашето здравје.

„Истражувањата ги поврзуваат долгите периоди на седење со голем број здравствени проблеми, како што се дебелината, високиот крвен притисок, високиот шеќер во крвта, вишокот телесни масти околу половината и нездравото ниво на холестерол. Се чини дека премногу седење и долги периоди на седење го зголемуваат ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести и рак. Секое долго седење – без разлика дали на маса, зад волан или пред екран – може да биде штетно“, вели д-р Едвард Р. Ласковски.

Прекумерно консумирање алкохол

Според здравствените експерти, труењето со алкохол е една од водечките причини за смрт во светот.

„Видовме значително зголемување на бројот на луѓе на кои им е потребна евалуација на трансплантација на црн дроб, барем овде во нашата институција, бидејќи нашиот тим ги прави тие проценки“, вели Алена А. Баласанова, директорка за психијатрија за зависности на Универзитетот во Небраска. Медицинскиот центар во Омаха..

„Многу лесно може да се случи да ви се разболи црниот дроб и да ви треба трансплантација. Заболувањето на црниот дроб поврзано со алкохол е водечка причина за потребата од трансплантација на црн дроб. Пиењето големи количини на алкохол исто така може да влијае на вашето срце. Може да добиете кардиомиопатија и висок крвен притисок, што потоа, се разбира, може да го зголеми ризикот од мозочен удар“, додаде таа.

Пушењето

„Пушењето цигари е една од причините за секој петти смртен случај“, вели д-р Вин Арманд, додавајќи: „Трите најголеми причини за смрт поврзана со пушењето се кардиоваскуларните болести, ракот на белите дробови и хроничната опструктивна белодробна болест. Покрај нив, пушењето се поврзува и со низа други видови на рак, настинки, инфекции, дијабетес, остеопороза, проблеми со бременоста, еректилна дисфункција, чир на желудникот итн. Откажувањето на цигарите не само што ќе ви го продолжи животот, туку и ќе го подобри неговиот квалитет. Придобивките од откажувањето се реални, дури и на 80 години“.

„Повеќето пушачи се обидуваат да се откажат од пушењето три пати пред да успеат да се ослободат од оваа лоша навика“, вели пулмологот д-р Умберто Чои и вели: „Не се откажувајте. Дури и ако сте пушеле практично цел живот, никогаш не е доцна да се откажете“, вели тој.

Comments are closed.