Научниците: Децата не треба да се фалат претерано

Советите за родителство често се менуваат. Бидејќи науката нуди некои нови одговори, родителите се обидуваат да ги изберат најкорисните информации за да им помогнат да ги донесат најдобрите одлуки. Иако пофалбата е добра за децата, се поставува прашањето како тоа треба да се направи.

Кога родителот ќе го пофали детето за она што го прави добро, наместо да го укорува за грешките, детето ќе покажува помала агресивност во односите со луѓето, покажа истражувањето.

Два вида пофалби

Во пракса, ситуацијата со пофалбите е сепак посложена отколку што изгледа на прв поглед. Не е доволно само да му кажете на детето колку е добро, иако тоа е дефинитивно еден од начините. Има лична пофалба и пофалба заснована на труд.

Личната пофалба е пофалба на детето за неговите природни способности и вештини. Овој тип на пофалби е најдобар кога сакате да му изразите љубов на вашето дете.

Пофалбата заснована на напор е пофалба на акција или активност. Тоа подразбира пофалба за нешто што детето може да го контролира.

Дали има негативна страна за пофалба?

Иако на прв поглед не изгледа така, можно е пофалбите да се претерани. Според „Parenting Science“, објавеното истражување покажало дека пофалбата може да ја поткопа мотивацијата на детето, што значи дека може да го натера да мисли дека не треба да работи напорно за да постигне нешто. Ова се случува кога родителите ќе паднат во замката на претерување со лична пофалба бидејќи тоа ги наведува децата да веруваат дека сите вештини доаѓаат природно и дека не треба да се работи на нив.

Comments are closed.