Препознајте ги знаците на слаб имунитет

Падот на имунитетот доведува до разни болести, бидејќи телото не може да се бори против инфекциите, па затоа е важно да го одржувате имунолошкиот систем силен.

Нутриционистите објаснуваат кои се знаците на слаб имунитет и како да се готви.

Често сте болни

Повеќето возрасни луѓе настинуваат два до три пати годишно. Доколку сте често болни, тоа е знак за слаб имунитет, како што истакнуваат нутриционистите, па затоа е неопходен третман.

На раните им треба долго време да зараснат

Површинските рани зараснуваат за седум дена. Ако заздравувањето трае со недели, тоа може да значи дека нешто не е во ред со имунитетот.

Закрепнувањето од настинка трае долго

Повеќето луѓе со здрав имунолошки систем целосно закрепнуваат од настинка во рок од десет дена. Ако симптомите траат до еден месец, тоа може да укажува на проблеми со имунитетот.

Хроничен замор

Многу работи можат да предизвикаат замор, а една од причините е слабиот имунитет. Доколку се чувствувате невообичаено уморни, нутриционистите советуваат да одите на преглед.

Како да се подобри имунитетот?

За силен имунитет, според нутриционистите, потребна ви е здрава храна, доволно сон, избегнување стрес, чиста околина и витамини, особено цинк, Ц и Д, пишува Eat This Not That, пренесе N1 Загреб.

Comments are closed.