Најлошиот пијалок за здравјето, а го забрзува и стареењето

ФОТО: Pixabay

Ако сакате да останете млади колку што е можно подолго, тогаш не треба да пиете газирани сокови бидејќи, кога станува збор за стареењето, овој вид на пијалок е најлош.

Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на газирани сокови доведува до зголемен ризик од дијабетес, зголемување на телесната тежина и срцеви заболувања. Генерално, затоа придонесуваат за лошо здравје, но и за побрзо стареење, пишува Eatthis.

Пиењето една или повеќе газирани сокови дневно е поврзано со кардиоваскуларни болести и ризик од мозочен удар, покажа едно истражување.

Газираните сокови може да предизвикаат и предвремено стареење на клеточно ниво. Научниците откриле дека луѓето кои пиеле повеќе зашеќерени газирани пијалаци имале пократки делови од ДНК на крајот од хромозомите во нивните бели крвни зрнца.

Скратените мерења на телото во белите крвни зрнца се поврзани со намалена долговечност и зголемен ризик од хронични заболувања.

Потрошувачката на зашеќерени газирани пијалаци е исто така поврзана со промени во цревните бактерии и цревната микрофлора, воспаление и оксидативен стрес, а сето тоа е поврзано со предвремено стареење.

Затоа, експертите советуваат газираните сокови дефинитивно да ги замените со поздрави пијалоци.

Comments are closed.