Како да ослабете без да чувствувате глад

Кога одите на диета која бара калориски дефицит или намален внес на храна, важно е да најдете начини да останете сити. Советите што ќе ги прочитате не бараат многу жртви во вашата исхрана.

Со овие совети нема да се чувствувате гладни или крајно уморни, а притоа да ги задоволите сите ваши потреби за храна. Нема да мора да јадете само салати или да се откажете од слатки.

Првиот совет е да го зголемите обемот на храната. Колку е поголем обемот на нискокалорична храна, толку е поголема ситоста после јадење. Зеленчукот е најдобриот начин да се зголеми обемот на храната без да се внесуваат многу калории.

Се препорачуваат зелена салата, домат, краставица, кисела зелка, карфиол, брокула и пиперки. Од житариците се препорачуваат просо, булгур, кускус и овес, а од наут се препорачуваат наут, леќа, боранија и грашок.

Друг совет е да ја намалите количината на висококалорична храна. Наместо два реда, јадете две до три чоколадни коцки или ако консумирате путер од кикирики, користете една мала лажица наместо голема. Исто така, можете да најдете некои поздрави верзии на слатки со помалку калории.

Третиот совет се однесува на правилната пропорција на одредени видови храна во чинијата. Затоа, кога послужувате храна, ставете повеќе зеленчук во споредба со храна богата со јаглехидрати. Една четвртина од чинијата нека биде исполнета со јаглехидрати, другата четвртина со протеини, а остатокот надополнете го со зеленчук.

Четвртиот совет е да направите супи и чорби. Имаат голем волумен поради големото количество вода, па се одличен начин за внесување на некои калории. Покрај тоа, ќе го намалите внесот на леб и ќе го зголемите внесот на зеленчук во вашата исхрана.

Петтиот совет се однесува на внесот на протеини. Протеините се важни за растот и развојот на мускулната маса, а создаваат и поголемо чувство на ситост. Освен месото и рибата како ослиќ и бакаларот, најдобри извори на протеини се јајцата и свежите сирења.

Comments are closed.