Често го сонувате бившиот: Еве што вели науката

ФОТО: Samuel Rios on Unsplash

Дали понекогаш сонувате за вашиот поранешен партнер? Дали сонот е неверојатно реален? Веднаш штом ќе се разбудите низ главата ви се вртат многу прашања, а за овој феномен се заинтересирани и научниците. За Тристан-Фредерик Моир, психоаналитичар и ониролог, експерт за јазикот на соништата, кој беше интервјуиран од Psychologies, „се зависи од контекстот на сонот. Но, добро е да се знае дека соништата никогаш не треба да се земаат здраво за готово. Многу често, кога некој сонува за поранешен партнер, не е претставена личноста како таква, туку заменска фигура. Но, дали тоа значи дека ни недостасува поранешниот партнер?

Не мора според овој експерт: „бившиот претставува дел од нас со кој сме се поврзале и кој има тенденција да не разочара. Во нас имаме и машко и женско. Тие соништа честопати се врска со овој дел од нас од кој премногу сме се одвоиле и од кој треба да се вратиме. Во реалноста, нашиот поранешен ја претставува спротивната страна од нас која предолго спие. „Истото важи и за љубовта на прв поглед: таа е препознавање или привлекување кон друг дел од нас кој е неактивен. Сонот ќе дојде на сликата, ќе ги внесе емоциите, она што го чувствуваме во однос на овој дел што недостасува, без разлика дали е наш поранешен или странец.

Сепак, тоа сепак може да го одрази недостатокот во нашиот секојдневен живот. За Тристан-Фредерик Моир, сонот понекогаш има замена: „Да сонуваш за бившиот значи да го надополниш она што го имаш повеќе или она што ти недостасува на овој начин. На пример, што ни се допаѓа кај овој маж или оваа жена, заборавајќи на негативните аспекти.

Comments are closed.