Дали се будите точно пред алармот ? Научниците имаат објаснување

ФОТО: Shutterstock

Дури и ако сте од оние кои сакаат да спијат, па затоа е тешко да се разбудите наутро, сигурно ви се случило барем еднаш да се разбудите непосредно пред да ви заѕвони алармот. Иако сè изгледа како случајност, научниците веруваат дека има објаснување зад овој феномен.

Сосема е изненадувачки што нашите тела имаат чувство за време додека спиеме – но според научниците, тоа не е невозможно.

Нашето тело е контролирано од сноп од нерви познати како супрахијазматично јадро, сместени во средината на мозокот.

Нервите играат витална улога во контролирањето на нашиот крвен притисок, температурата на телото и, што е најважно во разоткривањето на оваа мистерија, нашето чувство за време, известува Lad Bible.

Супрахијазматичните јадра се способни да одлучат кога се чувствувате поспани, а кога сте целосно „наспани“, па сега знаете кој да ви биде виновен кога се чувствувате поспани дури и откако претходно сте спиеле осум часа.

Телесниот часовник на секој човек реагира на рутината, станувајќи поефикасен кога одите во кревет секоја вечер во исто време и се будите во исто време наутро. Важна улога во сè има протеинот наречен PER, кој го регулира циклусот на спиење и будност.

Нивото на протеини расте и опаѓа во текот на денот. Врвот е во вечерните часови, додека најнизок е во текот на ноќта. Во меѓувреме, ниското ниво на овој протеин ќе доведе до низок крвен притисок, правејќи нè да се чувствуваме „мало“ и подготвени за сон.

Научниците истакнуваат дека ако се придржувате до конзистентен распоред за спиење, вашето тело ќе научи да се прилагодува и да ги зголемува нивоата на PER непосредно пред да се вклучи алармот.

Ова зголемување обично се случува околу еден час пред да се вклучи алармот, бидејќи истовремено ослободуваме хормони на стрес.

И иако сега веројатно ни е појасно зошто се будиме пред да се вклучи алармот, за оние кои се борат со тоа како да заспијат, воениот метод на спиење може да направи трик.

Како да заспиете за две минути со воена метода

Станува збор за метод кој првпат е спомнат во 1981 година во книгата „Опушти се и победи: изведба на шампионатот“ од Лојд Винтер, а вклучува смирување на телото и постепено опуштање.

Целта е да се „исклучи“ секој дел од телото од глава до пети за возврат, почнувајќи со опуштање на мускулите на челото, очите, образите, вилицата и рамената, рацете и градите. Треба да се фокусирате на дишењето, а потоа да ги опуштите стомакот, бутовите, колената и стапалата. Секако, заедно со телото, важно е и да се „ослободи“ умот од секаков вид на стрес.

Comments are closed.