Колку може да бидат штетни ламбите со гел-лак?

Светилките што се користат за лекување на гел или траен лак предизвикаа загриженост кај некои бидејќи, како солариум, тие испуштаат ултравиолетово зрачење, кое е поврзано со поголем ризик од рак.

Светилките што се користат за лекување на гел или траен лак предизвикаа загриженост кај некои бидејќи, како солариум, тие испуштаат ултравиолетово зрачење, кое е поврзано со поголем ризик од рак.

Студијата објавена во JAMA Dermatology покажа дека нивото на изложеност на UVA поврзано со гел-лак ламбите на секои две недели веројатно не е доволно високо за значително да го зголеми ризикот од рак на кожата, но е проблем што треба да се знае.

Според Harvard Health, некои светилки се нарекуваат UV ламби, а други се нарекуваат LED светилки. И двете емитуваат ултравиолетово зрачење, главно во форма на UVA, според Американската академија за дерматологија.

Без разлика на типот на ламбата, добро е да ја заштитите кожата при оваа процедура со нанесување крема за сончање на рацете или ставање ракавици без прсти и на тој начин да и обезбедите на вашата кожа дополнителна заштита од потенцијално штетното УВА зрачење, пренесува Index.hr.

Comments are closed.