Забавувањето на метаболизмот по 20-тата година е голем мит, тврдат експертите

ФОТО: Kotin / Shutterstock

Стареењето може да направи да се чувствувате неверојатно носталгично за вашите помлади денови, кога се чувствувавте како да имате енергија да направите апсолутно сè. Со секоја измината година, сепак, ви станува се појасно дека во вашето тело се случуваат неповратни промени, од кои некои навистина тешко се прифаќаат.

На пример, веројатно сте слушнале дека вашиот метаболизам се забавува како што стареете, што може да ги направи вашите напори за слабеење застрашувачки и речиси невозможен потфат. Научниците решија да го тестираат ова верување и резултатите од нивната студија покажаа дека тоа е голем мит, барем до 60-тата година од животот.

Не го припишувајте зголемувањето на телесната тежина во средна возраст на бавниот метаболизам
Херман Понсер, професор по еволутивна антропологија на Универзитетот Дјук, и познат тим на научници го истражувале влијанието на тежината и возраста на телото на една личност врз количината на енергија што една личност ја троши секој ден. Оваа студија, објавена во списанието Science, беше првата сеопфатна студија од ваков вид.

Како што се очекуваше, Понсер напиша во Scientific American: „Стапките на метаболизмот се зголемуваат со зголемување на тежината“. Значи, ако имате прекумерна тежина, ќе внесувате повеќе калории во исто време отколку витка личност. Најинтересниот дел од студијата е откритието дека метаболичките стапки всушност не се намалуваат кога некој ќе достигне средна возраст. Всушност, нашиот метаболизам останува стабилен од 20 до 60 години.

Истражувањата открија дека метаболизмот останува на покачено ниво во текот на детството, постепено опаѓа во адолесценцијата и се стабилизира на едно ниво на возраст од 20 години и не се менува во следните 40 години.

Според Понсер, „Можеби најголемото изненадување беше стабилноста на нашиот метаболизам во средната возраст. Дневната потрошувачка на енергија е исклучително стабилна од 20 до 60 години. Нема забавување во средната возраст, нема промени со менопаузата. Зголемувањето на тежината што многумина од нас го доживуваат во зрелоста не може да се објасни со забавување на метаболизмот“.

Сепак, постои врска помеѓу стареењето и забавувањето на метаболизмот, но таа важи само по шестата деценија од животот
Тим на истражувачи откри врска помеѓу возраста и намалувањето на метаболичката стапка, но забавувањето на метаболизмот нема да се случи до вашиот 60-ти роденден, а можеби дури и подоцна. Како што влегуваме во седмата деценија, стапката на метаболизам паѓа во просек за 7% на секои 10 години. „Кога луѓето се во 90-тите, нивната дневна потрошувачка на калории е, во просек, 20 до 25 проценти помала од онаа на луѓето во 50-тите“, напиша Понсер.

Comments are closed.